Ravioli ze szpinakiem
Farsz do tych włoskich pierożków musi być zwarty – w razie potrzeby dodaj do niego tarty żółty ser lub bułkę tartą. Orzeszki piniowe możesz zastąpić pestkami słonecznika.
Przygotowanie
1. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, 2 łyżki oleju, sól. Zagnieść ciasto - gdy jest twarde, dodać łyżkę wody. Ciasto zawinąć w folię, odłożyć na 30 min. Szpinak (może być z mrożonki) przesmażyć na oleju z drobno posiekaną cebulą, doprawić.
2. Szpinak wystudzić, dodać rozkruszony ser. Ciasto rozwałkować, wykrawać kieliszkiem niewielkie kółka. Na każdy kawałek ciasta kłaść po łyżeczce nadzienia, brzegi smarować białkiem, przykryć drugim kawałkiem ciasta, bardzo starannie zlepić.
3. Ravioli gotować w osolonym wrzątku przez 2 min od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie posiekaną papryczkę chili oraz porwane liście szałwii. Pierożki polać gorącym masłem, posypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami.