Receptura na przepyszny dżem z cukinii. "Jest bardzo prosta" - zapewnia Ewa Wachowicz
Dżem z cukinii? Dlaczego nie! Świetnie smakuje, a przygotowanie jego jest bardzo proste. - To propozycja zwłaszcza dla tych, którzy mają największe okazy tego warzywa i myślą, że do niczego się one nie nadają - zauważa Ewa Wachowicz, znana restauratorka.
Spis treści:
Cukinia w kuchni
Dżem z cukinii. Przepis Ewy Wachowicz
Składniki na dżem z cukinii
- 5 kg cukinii obranej i wydrążonej
- 1 kg cukru
- 4 galaretki cytrynowe
- sok i skórka z 2 cytryn
Dżem z cukinii - wykonanie
- Startą cukinię gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości
- Pod koniec gotowania dodajemy cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny
- Gotujemy jeszcze pół godziny
- Gorącą masę przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odwracamy
Jak zauważa autorka przepisu, Ewa Wachowicz, dżem z cukinii przechowywany w temperaturze pokojowej będzie miał rzadką konsystencję. Gdy będziemy trzymać go w lodówce, ładnie się zetnie i przyjmie formę galaretki.
Lubisz gotować? Polecamy również przepisy Ewy Wachowicz na: