Receptura na przepyszny dżem z cukinii. "Jest bardzo prosta" - zapewnia Ewa Wachowicz

Dżem z cukinii? Dlaczego nie! Świetnie smakuje, a przygotowanie jego jest bardzo proste. - To propozycja zwłaszcza dla tych, którzy mają największe okazy tego warzywa i myślą, że do niczego się one nie nadają - zauważa Ewa Wachowicz, znana restauratorka.

Przepis na dżem z cukinii od Ewy Wachowicz
Przepis na dżem z cukinii od Ewy WachowiczEwa Wachowiczarchiwum prywatne

Cukinia w kuchni

Dżem z cukinii. Przepis Ewy Wachowicz

Dżem z cukinii
Dżem z cukinii Ewa Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki na dżem z cukinii

  • 5 kg cukinii obranej i wydrążonej
  • 1 kg cukru
  • 4 galaretki cytrynowe
  • sok i skórka z 2 cytryn

Dżem z cukinii - wykonanie

  1. Startą cukinię gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości
  2. Pod koniec gotowania dodajemy cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny
  3. Gotujemy jeszcze pół godziny
  4. Gorącą masę przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odwracamy

Jak zauważa autorka przepisu, Ewa Wachowicz, dżem z cukinii przechowywany w temperaturze pokojowej będzie miał rzadką konsystencję. Gdy będziemy trzymać go w lodówce, ładnie się zetnie i przyjmie formę galaretki.

Lubisz gotować? Polecamy również przepisy Ewy Wachowicz na:

"Na zdrowie": Cukinia ma mało kalorii i jest bogata w składniki odżywczeInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas