Receptura na przepyszny dżem z cukinii. "Jest bardzo prosta" - zapewnia Ewa Wachowicz

Przepis na dżem z cukinii od Ewy Wachowicz
Przepis na dżem z cukinii od Ewy WachowiczEwa Wachowiczarchiwum prywatne

Cukinia w kuchni 

Dżem z cukinii. Przepis Ewy Wachowicz

Dżem z cukinii
Dżem z cukinii Ewa Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki na dżem z cukinii 

  • 5 kg cukinii obranej i wydrążonej
  • 1 kg cukru
  • 4 galaretki cytrynowe
  • sok i skórka z 2 cytryn

Dżem z cukinii - wykonanie 

  1. Startą cukinię gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości
  2. Pod koniec gotowania dodajemy cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny
  3. Gotujemy jeszcze pół godziny
  4. Gorącą masę przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odwracamy
"Na zdrowie": Cukinia ma mało kalorii i jest bogata w składniki odżywczePOLSAT GOInteria.tv
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?