Reklama

Reklama

Receptura na przepyszny dżem z cukinii. "Jest bardzo prosta" - zapewnia Ewa Wachowicz

Dżem z cukinii? Dlaczego nie! Świetnie smakuje, a przygotowanie jego jest bardzo proste. - To propozycja zwłaszcza dla tych, którzy mają największe okazy tego warzywa i myślą, że do niczego się one nie nadają - zauważa Ewa Wachowicz, znana restauratorka.

Cukinia w kuchni 

 Jest lekkostrawna, ma mało kalorii, odznacza się niskim indeksem glikemicznym. Świetnie sprawdzi się jako główny składnik lecza czy wyjątkowego w smaku ciasta. Można z niej zrobić krem, placki czy zapiekanki. Ale to nie wszystko. Ciekawą propozycją podzieliła się Ewa Wachowicz. Znana restauratorka, autorka bloga kulinarnego, prowadząca program "Ewa Gotuje" zaproponowała coś, co może niektórych zaskoczyć. Zdradziła recepturę na przepyszny dżem z cukinii. - Jest bardzo prosta. To propozycja zwłaszcza dla tych, którzy mają największe okazy tego warzywa i myślą, że do niczego się one nie nadają - zauważa E. Wachowicz. 

Dżem z cukinii. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki na dżem z cukinii 

  • 5 kg cukinii obranej i wydrążonej
  • 1 kg cukru
  • 4 galaretki cytrynowe
  • sok i skórka z 2 cytryn

Dżem z cukinii - wykonanie 

  1. Startą cukinię gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości
  2. Pod koniec gotowania dodajemy cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny
  3. Gotujemy jeszcze pół godziny
  4. Gorącą masę przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odwracamy

Jak zauważa autorka przepisu, Ewa Wachowicz, dżem z cukinii przechowywany w temperaturze pokojowej będzie miał rzadką konsystencję. Gdy będziemy trzymać go w lodówce, ładnie się zetnie i przyjmie formę galaretki. 

Lubisz gotować? Polecamy również przepisy Ewy Wachowicz na:

Reklama

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy