Receptura na przepyszny dżem z cukinii. "Jest bardzo prosta" - zapewnia Ewa Wachowicz
Dżem z cukinii? Dlaczego nie! Świetnie smakuje, a przygotowanie jego jest bardzo proste. - To propozycja zwłaszcza dla tych, którzy mają największe okazy tego warzywa i myślą, że do niczego się one nie nadają - zauważa Ewa Wachowicz, znana restauratorka.
Jest lekkostrawna, ma mało kalorii, odznacza się niskim indeksem glikemicznym. Świetnie sprawdzi się jako główny składnik lecza czy wyjątkowego w smaku ciasta. Można z niej zrobić krem, placki czy zapiekanki. Ale to nie wszystko. Ciekawą propozycją podzieliła się Ewa Wachowicz. Znana restauratorka, autorka bloga kulinarnego, prowadząca program "Ewa Gotuje" zaproponowała coś, co może niektórych zaskoczyć. Zdradziła recepturę na przepyszny dżem z cukinii. - Jest bardzo prosta. To propozycja zwłaszcza dla tych, którzy mają największe okazy tego warzywa i myślą, że do niczego się one nie nadają - zauważa E. Wachowicz.
- 5 kg cukinii obranej i wydrążonej
- 1 kg cukru
- 4 galaretki cytrynowe
- sok i skórka z 2 cytryn
- Startą cukinię gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości
- Pod koniec gotowania dodajemy cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny
- Gotujemy jeszcze pół godziny
- Gorącą masę przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odwracamy
Jak zauważa autorka przepisu, Ewa Wachowicz, dżem z cukinii przechowywany w temperaturze pokojowej będzie miał rzadką konsystencję. Gdy będziemy trzymać go w lodówce, ładnie się zetnie i przyjmie formę galaretki.
Lubisz gotować? Polecamy również przepisy Ewy Wachowicz na: