Renesans czerwonej porzeczki
Niedoceniana i zapomniana porzeczka ma wspaniałe właściwości anti-aging.
W mniejszych ilościach owoc zawiera też witaminy z grupy B (B1, B2) i witaminę A. Porzeczki są źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, fosforu, wapnia i magnezu, a także cynku i potasu.
Porzeczki to nie tylko dawka witamin i minerałów, ale naturalny... detoks.
Dzięki działaniu moczopędnemu i napotnemu pomagają oczyścić organizm. Wpływają na przemianę materii, są pomocne przy niestrawnościach, zgadze i zaparciach.
Te właściwości powodują, że porzeczka działa wzmacniająco i odświeżająco. Kto je porzeczkę regularnie (także w postaci przetworów), może zapomnieć o stanach permanentnego zmęczenia.
Porzeczki najlepiej jeść na surowo, ale są one doskonałym dodatkiem do deserów, ciast i innych potraw. Aby dłużej korzystać z dobroczynnych właściwości porzeczki, warto przygotować przetwory: dżemy galaretki, konfitury.
Przepisy: