Risotto borowikowe z serem

Gdy przygotujemy je z własnoręcznie zebranych grzybów, smakuje jeszcze lepiej.

Risotto grzybowe
Risotto grzybowe123RF/PICSEL

Składniki:

  • 35 dag borowików
  • 10 dag podgrzybków
  • 15 suszonych podgrzybków
  • po szklance ryżu, białego wytrawnego wina i wywaru warzywnego
  • 2 cebule
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki startego sera
  • pieprz
  • vegeta

Przygotowanie:

Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie. Odcedź (wywar zachowaj), pokrój. Grzyby świeże pokrój, usmaż na połowie masła.

Cebule pokrój, przesmaż na maśle. Dodaj suszone grzyby, podsmaż. Dodaj ryż, zeszklij. Wlej wino. Gdy ryż je wchłonie, gotuj, podlewając wywarami z grzybów i warzyw. Dodaj usmażone grzyby i ser, przypraw.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas