Risotto cytrynowo-szpinakowe
Prosty obiad dla zabieganych

Składniki
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- cytryna (sok oraz starta z niej skórka)
- 25 g masła
- łyżka oliwy
- duża cebula (300 g), posiekana
- 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
- 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (najlepiej arborio)
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki startego twardego sera
- 3 garście szpinaku baby
Sposób przygotowania
1. Bulion wymieszaj ze szklanką wody i skórką cytrynową. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i zostaw na kuchence. 2. Rozgrzej masło i oliwę na głębokiej patelni. Zeszklij na nim cebulę i czosnek (5 minut). Dodaj ryż i smaż, mieszając, jeszcze minutę (ziarenka powinny stać się niemal przezroczyste). Wlej wino i duś, mieszając, aż ryż całkowicie je wchłonie. 3. Stopniowo dodawaj gorący bulion (po 1/2 szklanki), przez cały czas mieszając. Duś risotto 20 minut lub do czasu, gdy ryż zmięknie, a risotto nabierze kremowej konsystencji. 4. Zdejmij patelnię z ognia. Posyp ryż startym serem i listkami szpinaku. Lekko zamieszaj. Wyciśnij sok z cytryny. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.