Risotto cytrynowo-szpinakowe
Prosty obiad dla zabieganych
Sposób przygotowania
1. Bulion wymieszaj ze szklanką wody i skórką cytrynową. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i zostaw na kuchence.
2. Rozgrzej masło i oliwę na głębokiej patelni. Zeszklij na nim cebulę i czosnek (5 minut). Dodaj ryż i smaż, mieszając, jeszcze minutę (ziarenka powinny stać się niemal przezroczyste). Wlej wino i duś, mieszając, aż ryż całkowicie je wchłonie.
3. Stopniowo dodawaj gorący bulion (po 1/2 szklanki), przez cały czas mieszając. Duś risotto 20 minut lub do czasu, gdy ryż zmięknie, a risotto nabierze kremowej konsystencji.
4. Zdejmij patelnię z ognia. Posyp ryż startym serem i listkami szpinaku. Lekko zamieszaj. Wyciśnij sok z cytryny. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.