Risotto drobiowe (po 1. roku)

Włoskie risotto podbiło kuchnie innych krajów. To idealna potrawa i nadaje się na każdą okazję. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć domowników obiadem.

Risotto - potrawa na każdą okazję.
Risotto - potrawa na każdą okazję. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 łyżki ryżu
  • 100 g upieczonej piersi z kurczaka
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 małej cebuli
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • koperek

Sposób przygotowania:

Ugotuj ryż. Pod koniec gotowania dodaj do niego pół łyżeczki masła. Wszystkie warzywa umyj i obierz. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce. Paprykę i cebulę pokrój w kosteczkę, a potem podsmaż na oliwie.

Warzywa włóż do garnka z odrobiną wrzątku, dodaj mięso oraz resztę masła i gotuj do miękkości. Ugotowaną pierś kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z ryżem i ugotowanymi jarzynami.

Na koniec możesz posypać risotto drobno posiekanym koperkiem. Serwuj z surówką.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas