Risotto drobiowe (po 1. roku)
Włoskie risotto podbiło kuchnie innych krajów. To idealna potrawa i nadaje się na każdą okazję. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć domowników obiadem.
Składniki:
- 3 łyżki ryżu
- 100 g upieczonej piersi z kurczaka
- 1 mała marchewka
- 1/2 pietruszki
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 małej cebuli
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka masła
- koperek
Sposób przygotowania:
Ugotuj ryż. Pod koniec gotowania dodaj do niego pół łyżeczki masła. Wszystkie warzywa umyj i obierz. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce. Paprykę i cebulę pokrój w kosteczkę, a potem podsmaż na oliwie.
Warzywa włóż do garnka z odrobiną wrzątku, dodaj mięso oraz resztę masła i gotuj do miękkości. Ugotowaną pierś kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z ryżem i ugotowanymi jarzynami.
Na koniec możesz posypać risotto drobno posiekanym koperkiem. Serwuj z surówką.