Risotto z bobem
Łatwe, smaczne i pożywne danie

Składniki
- 25 dag bobu
- olej
- pęczek cebuli dymki
- szklanka ryżu do risotto
- ząbek czosnku
- 800 ml wywaru warzywnego
- szklanka wytrawnego białego wina
- 3 łyżki masła
- rozmaryn
- 15 dag tartego parmezanu lub żółtego sera
- sól
- pieprz
- kilka migdałów do dekoracji
4 osób
Sposób przygotowania
1. Bób ugotuj. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj ryż i przeciśnięty czosnek, smaż jeszcze chwilę. Porcjami wlewaj wywar, naprzemienne z winem. Czekaj, aż poprzednio wlany płyn się wchłonie. 2. Risotto mieszaj od czasu do czasu, gotując na bardzo małym ogniu. Na koniec dodaj masło, rozmaryn, bób i połowę parmezanu. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż masło się rozpuści. Przed podaniem posyp pozostałym serem, ziołami, dekoruj pokruszonymi migdałami.