Reklama

Reklama

Risotto z bobem

Łatwe, smaczne i pożywne danie

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 25 dag bobu
  • olej
  • pęczek cebuli dymki
  • szklanka ryżu do risotto
  • ząbek czosnku
  • 800 ml wywaru warzywnego
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki masła
  • rozmaryn
  • 15 dag tartego parmezanu lub żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • kilka migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Bób ugotuj. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj ryż i przeciśnięty czosnek, smaż jeszcze chwilę. Porcjami wlewaj wywar, naprzemienne z winem. Czekaj, aż poprzednio wlany płyn się wchłonie. 

2. Risotto mieszaj od czasu do czasu, gotując na bardzo małym ogniu. Na koniec dodaj masło, rozmaryn, bób i połowę parmezanu. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż masło się rozpuści. Przed podaniem posyp pozostałym serem, ziołami, dekoruj pokruszonymi migdałami.  

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje