Risotto z bobem

Łatwe, smaczne i pożywne danie

Zamiast ryżu, możesz też użyć kaszy jęczmiennej
Zamiast ryżu, możesz też użyć kaszy jęczmiennej123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Bób ugotuj. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj ryż i przeciśnięty czosnek, smaż jeszcze chwilę. Porcjami wlewaj wywar, naprzemienne z winem. Czekaj, aż poprzednio wlany płyn się wchłonie. 

2. Risotto mieszaj od czasu do czasu, gotując na bardzo małym ogniu. Na koniec dodaj masło, rozmaryn, bób i połowę parmezanu. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż masło się rozpuści. Przed podaniem posyp pozostałym serem, ziołami, dekoruj pokruszonymi migdałami.

Jak dobrze zrobić risotto?Interia Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas