Risotto z kurczakiem i cukinią

Risotto z kurczakiem i cukinią to pyszne danie jednogarnkowe. Jest to szybki i smaczny pomysł na obiad z ryżem. Sprawdź nasz sprawdzony przepis na risotto z kurczakiem i cukinią.

Risotto z kurczakiem i cukinią wprost z włoskiej kuchni
Risotto z kurczakiem i cukinią wprost z włoskiej kuchniINTERIA.PL

Risotto z kurczakiem i cukinią - przygotowanie

1. Przygotować warzywa - cebulę i cukinię pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.

2. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką oliwy, solą, pieprzem i bazylią.

3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, a następnie kurczaka, smażyć  5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać cukinię, smażyć kilka minut, aż lekko zmięknie.

4. Całość przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać ryż, białe wino i bulion. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 25 minut, aż ryż wchłonie cały płyn, mieszając od czasu do czasu.

5. Podawać na ciepło

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz również:

Najlepszy sposób na risotto z kurczakiemInteria Kulinaria
INTERIA.PL