Reklama

Reklama

Risotto z kurczakiem i cukinią

Risotto z kurczakiem i cukinią to pyszne danie jednogarnkowe. Jest to szybki i smaczny pomysł na obiad z ryżem. Sprawdź nasz sprawdzony przepis na risotto z kurczakiem i cukinią.

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g ryżu arborio
  • 100 ml białego wina
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki bazylii
  • 3 szklanki bulionu
  • sól, pieprz

Risotto z kurczakiem i cukinią - przygotowanie

1. Przygotować warzywa - cebulę i cukinię pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.

2. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką oliwy, solą, pieprzem i bazylią.

3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, a następnie kurczaka, smażyć  5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać cukinię, smażyć kilka minut, aż lekko zmięknie.

4. Całość przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać ryż, białe wino i bulion. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 25 minut, aż ryż wchłonie cały płyn, mieszając od czasu do czasu.

5. Podawać na ciepło

Reklama

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Risotto z warzywami

Domowa pizza

Pizza w czterech smakach


Zobacz również:


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje