Reklama

Reklama

Risotto z kurczakiem i grzybami

Sycący, aromatyczny posiłek obiadowy.

Składniki

  • 30 dkg ryżu
  • 300 g piersi z indyka lub kurczaka
  • 1 papryka czerwona albo żółta
  • 40 g grzybów suszonych
  • 6 pieczarek
  • 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu
  • masło
  • Natka pietruszki
  • Pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Suszone grzyby dobrze opłukać i namoczyć w wodzie, następnie pokroić na drobniejsze kawałki.

Reklama

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Posolić, dodać ryż, grzyby i wymieszać.

Dolać następnie bulion. Gotować razem ok. 10-15 minut.

Pieczarki i paprykę pokroić w kostkę i dodać do risotto.

Przecisnąć czosnek przez praskę i wlać wino.

Cały czas gotować bez pokrywki i mieszać co chwilę. Gdy ryż wchłonie składniki, odstawić z palnika. Doprawić jeszcze potrawę do smaku i oprószyć pieprzem. Odstawić na około 15 minut, potem można już nakładać na talerze, po podaniu posypać natką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje