Risotto z kurczakiem i grzybami
Sycący, aromatyczny posiłek obiadowy.

Składniki
- 30 dkg ryżu
- 300 g piersi z indyka lub kurczaka
- 1 papryka czerwona albo żółta
- 40 g grzybów suszonych
- 6 pieczarek
- 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml bulionu
- masło
- Natka pietruszki
- Pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Suszone grzyby dobrze opłukać i namoczyć w wodzie, następnie pokroić na drobniejsze kawałki.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Posolić, dodać ryż, grzyby i wymieszać.
Dolać następnie bulion. Gotować razem ok. 10-15 minut.
Pieczarki i paprykę pokroić w kostkę i dodać do risotto.
Przecisnąć czosnek przez praskę i wlać wino.
Cały czas gotować bez pokrywki i mieszać co chwilę. Gdy ryż wchłonie składniki, odstawić z palnika. Doprawić jeszcze potrawę do smaku i oprószyć pieprzem. Odstawić na około 15 minut, potem można już nakładać na talerze, po podaniu posypać natką.