Risotto z parmezanem
Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Doradca smaku".
Składniki (dla 2 osób):
- 250 g ryżu risotto
- 15 g grzybów suszonych
- 100 g parmezanu
- 3 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- 700 ml wywaru warzywnego
- 40 g masła
- Natka pietruszki
- Kilka listków świeżej bazylii
Przyprawy:
- Pieprz biały mielony
- Oregano
- Sól morska
- Pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Czosnek i szalotki bardzo drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy szalotki lekko się zeszklą, wsypujemy suchy ryż i małe kawałki grzybów. Całość chwilę podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy wywar warzywny, w takiej ilości, aby przykryć ryż. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wywarowi odparować. Co jakiś czas mieszamy. Następnie ponownie dolewamy wywaru ponad poziom ryżu i mieszamy. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie odpowiednio miękki (ok. 20 minut).
Gdy ryż jest już miękki, doprawiamy całość do smaku pieprzem białym i oregano oraz posypujemy parmezanem startym na tarce o dużych oczkach. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy masło i mieszamy.
Podanie:
Gotowe risotto wykładamy na talerz, dekorujemy listkami świeżej bazylii i posypujemy posiekaną natką pietruszki.