Reklama

Reklama

Risotto z parmezanem

Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Doradca smaku".

Składniki (dla 2 osób):

  • 250 g ryżu risotto
  • 15 g grzybów suszonych
  • 100 g parmezanu
  • 3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • 700 ml wywaru warzywnego
  • 40 g masła
  • Natka pietruszki
  • Kilka listków świeżej bazylii

Przyprawy:

  • Pieprz biały mielony
  • Oregano
  • Sól morska
  • Pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Czosnek i szalotki bardzo drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy szalotki lekko się zeszklą, wsypujemy suchy ryż i małe kawałki grzybów. Całość chwilę podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy wywar warzywny, w takiej ilości, aby przykryć ryż. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wywarowi odparować. Co jakiś czas mieszamy. Następnie ponownie dolewamy wywaru ponad poziom ryżu i mieszamy. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie odpowiednio miękki (ok. 20 minut).

Reklama

Gdy ryż jest już miękki, doprawiamy całość do smaku pieprzem białym i oregano oraz posypujemy parmezanem startym na tarce o dużych oczkach. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy masło i mieszamy.

Podanie:

Gotowe risotto wykładamy na talerz, dekorujemy listkami świeżej bazylii i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Więcej o książce "Doradca smaku"

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: Risotto z parmezanem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje