Risotto z pęczaku z dynią i pieczarkami
Smaczne danie z warzywami
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki pęczaku
- 500 g dyni (może być mrożona)
- 200 g kapeluszy pieczarek
- por
- 2 grube plasterki bekonu (bez skóry)
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 5 szklanek bulionu warzywnego (może być instant)
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie: 1. Obierz dynię i pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż dynię na blasze, skrop połową oliwy. Piecz 20-25 minut.
2. Pokrój pora w krążki, bekon w kostkę, rozgnieć czosnek. Podsmaż je na pozostałej oliwie 2-3 minuty. Obierz i pokrój w plasterki pieczarki. Dodaj je do pora, bekonu i czosnku. Smaż kolejne 4-5 minut, aż pieczarki się zezłocą.
3. Dodaj kaszę i wymieszaj, aby pokryła się oliwą. Dodaj bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i duś 20-25 minut.
4. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze, mieszając, 10-15 minut. Kasza powinna być miękka i wchłonąć bulion. Przypraw solą i pieprzem. Ostrożnie dodaj dynię.
Podawaj risotto posypane natką pietruszki.