Risotto z warzywami

Do risotta możesz dodać starty parmezan i kieliszek wytrawnego białego wina. Danie będzie miało ostrzejszy smak.

Risotto serwuj od razu po przyrządzeniu. Gorące jest najsmaczniejsze
Risotto serwuj od razu po przyrządzeniu. Gorące jest najsmaczniejsze123RF/PICSEL

Składniki:

  • 40 dag ryżu (np. arborio)
  • 20 dag oczyszczonej  zielonej fasolki szparagowej
  • 8-10 pomidorków ( najlepiej koktajlowych)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 4 łyżki masła
  • 6 szkl. bulionu warzywnego
  • sól, biały pieprz

Przygotowanie:1. Masło rozgrzej. Wsyp ryż. Smaż, aż ziarenka zrobią się szkliste. Dolej gorący bulion. Gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn. Fasolkę oraz pomidorki potnij na kawałki. Seler oczyść, łodygi pokrój w grubsze plasterki.

2. Seler i fasolkę dodaj do ryżu. Zmniejsz płomień. Gotuj razem jeszcze 20–25 minut. Pomidorki oraz kukurydzę dołóż do risotta 5 minut przed końcem gotowania. Danie przypraw do smaku solą i pieprzem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas