Risotto z warzywami
Do risotta możesz dodać starty parmezan i kieliszek wytrawnego białego wina. Danie będzie miało ostrzejszy smak.
Składniki:
- 40 dag ryżu (np. arborio)
- 20 dag oczyszczonej zielonej fasolki szparagowej
- 8-10 pomidorków ( najlepiej koktajlowych)
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 4 łyżki masła
- 6 szkl. bulionu warzywnego
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:1. Masło rozgrzej. Wsyp ryż. Smaż, aż ziarenka zrobią się szkliste. Dolej gorący bulion. Gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn. Fasolkę oraz pomidorki potnij na kawałki. Seler oczyść, łodygi pokrój w grubsze plasterki.
2. Seler i fasolkę dodaj do ryżu. Zmniejsz płomień. Gotuj razem jeszcze 20–25 minut. Pomidorki oraz kukurydzę dołóż do risotta 5 minut przed końcem gotowania. Danie przypraw do smaku solą i pieprzem.