Rodzinne grillowanie – trzy przepisy na dania z rusztu
Obecna sytuacja pozbawiła nas wielu rozrywek i zmusiła do pozostania w domu. Zawsze jednak możemy skorzystać z pięknej pogody i rozpalić grilla w rodzinnym gronie. Nie musimy ograniczać się do pieczonych skrzydełek czy karkówki. Można inaczej, ciekawiej! Jak więc urozmaicić rodzinne grillowanie? Podpowiadamy!

Grillowy hot dog
Składniki
- Bagietka
- Kiełbasa z serem np. #JBB Bałdyga
- 50 g masła
- Oregano, rozmaryn, pieprz i sól
Sposób przygotowania
Bagietkę przekrój na pół, wydrąż środek. Do masła dodaj posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Do środka bagietki wsadź masełko z ziołami i kiełbasę. Zgrilluj.

Sałatka z grillowanym oscypkiem i kiełbasą
Składniki
- Mieszanka sałat
- Roszponka
- Oscypek
- Kiełbasa grillowa wędzona np. #JBB
- Uprażony słonecznik
- sos
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na sos połącz ze sobą. Kiełbasę pokrój w grubsze plastry i ugrilluj razem z oscypkiem. Do miski wrzuć mix sałat, roszponkę, ugrillowaną kiełbasę i pokrojonego zgrillowanego oscypka. Na wierzch polej sosem i posyp uprażonym słonecznikiem.

Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem
Składniki
- Boczek z beczki np. JBB
- kiełbasa śląska spec np. JBB
- pieczarki
- kolorowa papryka
- czerwona cebula
- marynata
- 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób przygotowania
Składniki na marynatę mieszamy w miseczce. Boczek i kiełbasę kroimy w mniejsze plasterki i zanurzamy na chwilę w marynacie. Cebulę kroimy w plasterki. Kolorowe papryki w mniejsze kawałki. Na patyczki grillowe nabijamy na przemian wszystkie składniki szaszłyków w dowolnej kolejności. Grillujemy do miękkości warzyw.