Reklama

Reklama

Rodzinne grillowanie – trzy przepisy na dania z rusztu

Obecna sytuacja pozbawiła nas wielu rozrywek i zmusiła do pozostania w domu. Zawsze jednak możemy skorzystać z pięknej pogody i rozpalić grilla w rodzinnym gronie. Nie musimy ograniczać się do pieczonych skrzydełek czy karkówki. Można inaczej, ciekawiej! Jak więc urozmaicić rodzinne grillowanie? Podpowiadamy!

Grillowy hot dog

Składniki

  • Bagietka
  • Kiełbasa z serem np. #JBB Bałdyga
  • 50 g masła
  • Oregano, rozmaryn, pieprz i sól

Sposób przygotowania

Bagietkę przekrój na pół, wydrąż środek. Do masła dodaj posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Do środka bagietki wsadź masełko z ziołami i kiełbasę. Zgrilluj.

Sałatka z grillowanym oscypkiem i kiełbasą

Składniki

  • Mieszanka sałat
  • Roszponka
  • Oscypek
  • Kiełbasa grillowa wędzona np. #JBB
  • Uprażony słonecznik

Składniki - sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na sos połącz ze sobą. Kiełbasę pokrój w grubsze plastry i ugrilluj razem z oscypkiem. Do miski wrzuć mix sałat, roszponkę, ugrillowaną kiełbasę i pokrojonego zgrillowanego oscypka. Na wierzch polej sosem i posyp uprażonym słonecznikiem.

Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem

Składniki

  • Boczek z beczki np. JBB
  • kiełbasa śląska spec np. JBB
  • pieczarki
  • kolorowa papryka
  • czerwona cebula

Składniki - marynata

  • 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania

Składniki na marynatę mieszamy w miseczce. Boczek i kiełbasę kroimy w mniejsze plasterki i zanurzamy na chwilę w marynacie. Cebulę kroimy w plasterki. Kolorowe papryki w mniejsze kawałki. Na patyczki grillowe nabijamy na przemian wszystkie składniki szaszłyków w dowolnej kolejności. Grillujemy do miękkości warzyw. 

Reklama

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje