Rodzinny piknik – propozycja menu

Co jest ważne podczas organizacji pikniku? Przede wszystkim zaplanowanie przygotowania takich potraw, które bez problemu będzie można dowieźć na miejsce w niezmienionej formie, dzięki czemu będą nadal wyglądały apetycznie. Warto również zmyślnie zapakować niektóre dania, dzięki czemu wożenie dodatkowych talerzyków będzie zbędne. Poniżej prezentujemy kilka sposobów i przepisów na sprytny piknik.

Sałatki

Często jest tak, że wymieszane i polane sosem sałatki pięknie prezentują się w domu. Natomiast po krótkim czasie warzywa puszczają wodę, a sos nieapetycznie rozlewa się po całym pojemniku. Warto więc składniki ułożyć warstwowo, a sos przewieźć w oddzielnym opakowaniu. Jeśli każdą porcję sałatki zapakujemy np. w słoiczki, to ominie nas konieczność wożenia talerzyków.

Składniki

  • Awokado
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ogórek zielony
  • Rzodkiewka
  • Ciecierzyca gotowana marki Sandra
  • Czerwona papryka
  • Krewetki
  • Rukola
  • Słodka papryka wędzona
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli
  • Sok z ½ limonki

Składniki - dressing

  • 10 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżeczka musztardy
  • Ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Reklama

Awokado, pomidorki, ogórka, rzodkiewkę i paprykę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki. Ciecierzycę płuczemy, smarujemy mieszanką papryki wędzonej, oliwy i soli i pieczemy przez ok. 20 minut. Krewetki smarujemy mieszanką oliwy, soli i soku z limonki i podsmażamy na patelni. Do słoika wkładamy warstwami wszystkie składniki (awokado, pomidorki, ogórek, rzodkiewka, upieczona ciecierzyca, papryka, usmażone krewetki, rukola). Składniki na dressing dokładnie mieszamy, czosnek przeciskamy przez praskę.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje