Rodzinny piknik – propozycja menu

Co jest ważne podczas organizacji pikniku? Przede wszystkim zaplanowanie przygotowania takich potraw, które bez problemu będzie można dowieźć na miejsce w niezmienionej formie, dzięki czemu będą nadal wyglądały apetycznie. Warto również zmyślnie zapakować niektóre dania, dzięki czemu wożenie dodatkowych talerzyków będzie zbędne. Poniżej prezentujemy kilka sposobów i przepisów na sprytny piknik.

Sałatka w słoiku
Sałatka w słoikumateriały prasowe

Sałatki

Często jest tak, że wymieszane i polane sosem sałatki pięknie prezentują się w domu. Natomiast po krótkim czasie warzywa puszczają wodę, a sos nieapetycznie rozlewa się po całym pojemniku. Warto więc składniki ułożyć warstwowo, a sos przewieźć w oddzielnym opakowaniu. Jeśli każdą porcję sałatki zapakujemy np. w słoiczki, to ominie nas konieczność wożenia talerzyków.

Sposób przygotowania

Awokado, pomidorki, ogórka, rzodkiewkę i paprykę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki. Ciecierzycę płuczemy, smarujemy mieszanką papryki wędzonej, oliwy i soli i pieczemy przez ok. 20 minut. Krewetki smarujemy mieszanką oliwy, soli i soku z limonki i podsmażamy na patelni. Do słoika wkładamy warstwami wszystkie składniki (awokado, pomidorki, ogórek, rzodkiewka, upieczona ciecierzyca, papryka, usmażone krewetki, rukola). Składniki na dressing dokładnie mieszamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

Przepis na sałatkę szopską z fetąInteria Kulinaria
Wrapy szpinakowe
Wrapy szpinakowemateriały prasowe

Szpinakowe wrapy

Wrapy są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kanapek, z których często wypadają dodatki.

Sposób przygotowania

Tuńczyka odcedzamy i kładziemy jego warstwę na tortilli. Na rybie układamy kukurydzę i liście szpinaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zawijamy.

Roladki z tortilli z łososiemInteria Kulinaria
Drożdżowe bułeczki
Drożdżowe bułeczkimateriały prasowe

Domowe bułeczki drożdżowe

Pyszne, domowe bułeczki drożdżowe z wiśniami. Jeśli nie mamy czasu lub ochoty na ręczne drylowanie wiśni zaopatrzmy się w te, które są już bez pestek.

Sposób przygotowania

Ciepłym mlekiem zalewamy pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do rozczynu dodajemy jajka i roztopione masło. Mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy do momentu otrzymania elastycznej masy. Odstawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy i delikatnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie na połowie ciasta rozkładamy wiśnie, a drugą połową przykrywamy zlepiając brzegi. Ciasto smarujemy mieszanką jajka i mleka. Pieczemy przez ok. 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyciągamy ciasto i przekrawamy na mniejsze bułeczki.

Pyszne jagodzianki - prosty przepis na przepyszne drożdżowe bułeczkiInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas