Rogaliki z marmoladą
Idealne do popołudniowej herbatki.
Składniki na 40 porcji:
- 1 kg mąki,
- 4 łyżki śmietany,
- 5 łyżek cukru,
- 2 margaryny,
- 4 jajka,
- 10 dag drożdży,
- marmolada jabłkowa.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wysypać na stolnicę. Dodać do niej śmietanę, cukier, margarynę, jajka i rozkruszone drożdże. Zagnieść ciasto, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Z ciasta uformować kulę i na dwie godziny odłożyć do lodówki. Po wyjęciu ciasta rozwałkować je dość cienko. Wycinać z niego kwadraty. Na środek każdego kłaść łyżkę dżemu, zawijać. Rogaliki układać na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blasze. Wierzch rogalików można posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 35 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
Porcja - 89 kcal
Czas przygotowania: 60 minut