Rogaliki z marmoladą
Idealne do popołudniowej herbatki.

Składniki na 40 porcji:
- 1 kg mąki, - 4 łyżki śmietany, - 5 łyżek cukru, - 2 margaryny, - 4 jajka, - 10 dag drożdży, - marmolada jabłkowa.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wysypać na stolnicę. Dodać do niej śmietanę, cukier, margarynę, jajka i rozkruszone drożdże. Zagnieść ciasto, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Z ciasta uformować kulę i na dwie godziny odłożyć do lodówki. Po wyjęciu ciasta rozwałkować je dość cienko. Wycinać z niego kwadraty. Na środek każdego kłaść łyżkę dżemu, zawijać. Rogaliki układać na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blasze. Wierzch rogalików można posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 35 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Porcja - 89 kcal Czas przygotowania: 60 minut