Rogaliki z marmoladą

Pyszny i łatwy w przygotowaniu deser.

Kruche rogaliki
Kruche rogaliki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski, dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać następnie śmietanę oraz żółtko i zagnieść ciasto.

Podzielić je na 3 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.

Po tym czasie po kolei każdy kawałek rozwałkować i wykroić 8 trójkątów. Nakładać porcję marmolady i zwinąć ciasto tak, by powstał rogalik. 

Gotowe rogaliki ułożyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić rogaliki do dobrze rozgrzanego piekarnika - do temp. 180 st. C. Piec przez około 18 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas