Reklama

Reklama

Rogaliki z serem feta i ziołami

Pomysł na pyszną przekąskę lub przystawkę

Składniki:

  • pół kilograma mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dag drożdży
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1 i 1/4 szklanki mleka
  • jajko
  • pół szklanki oleju
  • opakowanie sera feta
  • pęczek ziół np. bazylii

Reklama

Przygotowanie:

1. Podgrzej 1/4 szklanki mleka, dodaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesiej, dodaj żółtko, proszek do pieczenia i ok. 3/4 szklanki mleka (zostaw troszkę na wszelki wypadek, gdyby ciasto wyszło za gęste) oraz rozczyn drożdżowy. Wyrób, wlewając olej. Przykryj, odstaw na pół godz.

3. Zioła posiekaj, utrzyj z serem feta. Ciasto cienko rozwałkuj na kształt koła. Pokrój na 8 części. Na szerszym końcu ułóż ser, zwiń. Rogaliki ułóż w odstępach na blasze. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj lekko roztrzepanym białkiem. Piecz 15 minut w 175°C.



Dowiedz się więcej na temat: rogaliki | przepis | Justyna | feta | str | ser feta | zioła

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje