Rogaliki z serem feta i ziołami
Pomysł na pyszną przekąskę lub przystawkę
Składniki:
- pół kilograma mąki
- 2 łyżki cukru
- 5 dag drożdży
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 1 i 1/4 szklanki mleka
- jajko
- pół szklanki oleju
- opakowanie sera feta
- pęczek ziół np. bazylii
Przygotowanie:
1. Podgrzej 1/4 szklanki mleka, dodaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiej, dodaj żółtko, proszek do pieczenia i ok. 3/4 szklanki mleka (zostaw troszkę na wszelki wypadek, gdyby ciasto wyszło za gęste) oraz rozczyn drożdżowy. Wyrób, wlewając olej. Przykryj, odstaw na pół godz.
3. Zioła posiekaj, utrzyj z serem feta. Ciasto cienko rozwałkuj na kształt koła. Pokrój na 8 części. Na szerszym końcu ułóż ser, zwiń. Rogaliki ułóż w odstępach na blasze. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj lekko roztrzepanym białkiem. Piecz 15 minut w 175°C.