Reklama

Reklama

Rolada bezowa z malinami

Lekkie ciasto idealne na letnie dni.

Składniki:

  • 4 białka
  • 175 g cukru
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 350 g malin
  • 400 g śmietany kremówki
  • Miąższ z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Olej do smarowania

Reklama

 Przygotowanie:

Blachę o wymiarach 24x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i cienko posmarować olejem. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać połowę cukru, ubijając jeszcze minutę. Pozostały cukier wymieszać z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną i wraz sokiem z cytryny również dodać do piany, ubijać dalej, aż będzie mocna i lśniąca.

 Pianę nałożyć do blaszki wyłożonej papierem, wyrównać i piec w rozgrzanym piekarniku (150 st. C) przez 25 minut.  Gotowa beza powinna być chrupiąca z wierzchu i z łatwością odchodzić od papieru. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut. Arkusz papieru posypać cukrem pudrem i wybić na niego bezę. Zdjąć papier z pieczenia, a bezę przykryć lekko wilgotną ściereczką. Odstawić, aby całkowicie ostygła.

Śmietanę ubić z miąższem wanilii. Kilka malin odłożyć do dekoracji, resztę wmieszać do śmietany. Śmietanę rozsmarować na bezie zostawiając 1 cm wolnego brzegu. Zrolować (od krótszego brzegu). Dekorować malinami i cukrem pudrem. Schłodzić.

Dowiedz się więcej na temat: Rolada bezowa z malinami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje