Rolada czekoladowa

Ciasto znane jako bożonarodzeniowa kłoda lub polano

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Nagrzej piekarnik do 180ºC. Białka ubij na sztywno, dodając porcjami 50 g cukru. Osobno utrzyj żółtka z resztą cukru na puszystą masę. Dodaj do niej ekstrakt oraz przesiane kakao. Zmiksuj. Łyżką dodaj 2 łyżki piany z białek i delikatnie pomieszaj. Dodaj resztę piany porcjami. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej ciasto. Piecz 20 minut.
2. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Ciasto ostudź, zdejmij papier. Połóż je na czystym arkuszu. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładko. Dodaj porcjami chłodną czekoladę. Na końcudodaj ekstrakt.
3. Przytnij spieczone brzegi ciasta. Połowę masy czekoladowej rozsmaruj cienko na cieście. Zwiń je w roladę. Możesz uciąć kawałek rolady i ułożyć jak gałąź przy pniu. Całe ciasto posmaruj cienko resztą kremu. Widelcem zrób ozdobne rowki (przypominające korę drzewa). Możesz ozdobić owocami. Oprósz cukrem pudrem. Schłodź.

Szybkie i pyszne ciasto z kruszonkąInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas