Rolada czekoladowa
Ciasto znane jako bożonarodzeniowa kłoda lub polano

Składniki
- 6 jajek (oddzielone żółtka od białek)
- 150 g cukru
- 70 g kakao w proszku
- łyżeczka ekstraktu wanil. (lub kilka kropelek aromatu)
- 3-5 łyżek cukru pudru do dekoracji.
Składniki
na krem
- 175 g posiekanej, gorzkiej czekolady
- 250 g cukru pudru
- 225 g miękkiego masła
- łyżka ekstraktu wanil.
Sposób przygotowania
1. Nagrzej piekarnik do 180ºC. Białka ubij na sztywno, dodając porcjami 50 g cukru. Osobno utrzyj żółtka z resztą cukru na puszystą masę. Dodaj do niej ekstrakt oraz przesiane kakao. Zmiksuj. Łyżką dodaj 2 łyżki piany z białek i delikatnie pomieszaj. Dodaj resztę piany porcjami. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej ciasto. Piecz 20 minut.2. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Ciasto ostudź, zdejmij papier. Połóż je na czystym arkuszu. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładko. Dodaj porcjami chłodną czekoladę. Na końcudodaj ekstrakt.3. Przytnij spieczone brzegi ciasta. Połowę masy czekoladowej rozsmaruj cienko na cieście. Zwiń je w roladę. Możesz uciąć kawałek rolady i ułożyć jak gałąź przy pniu. Całe ciasto posmaruj cienko resztą kremu. Widelcem zrób ozdobne rowki (przypominające korę drzewa). Możesz ozdobić owocami. Oprósz cukrem pudrem. Schłodź.