Rolada czekoladowa

Smakowity deser!

Składniki dla: 15 porcji

Składniki

  • 4 jajka w 2/3 szkl. mąki pszen.
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 5–6 łyżeczek żelatyny
  • 1 i 1/2 szkl. jogurtu
  • 20 dag sera mascarpone
  • 1 słoik (1 litr) kompotu z rabarbaru
  • 1 op. polewy z czekolady

Sposób przygotowania

1. Blachę (32 x 37 cm) wyłóż pergaminem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami. 

2. Do masy jajecznej domieszaj mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao. Rozsmaruj na blasze. Piecz 20 min w 180 st. (góra i dół). 

3. Biszkopt wyjmij, usuń papier. Ciasto zwiń. Żelatynę rozpuść wg przepisu. Rabarbar osącz. Jogurt utrzyj z serem i resztą cukru. 

4. Biszkopt rozwiń. Do kremu dodaj żelatynę i rozsmaruj go na cieście. Rozłóż rabarbar. Zwiń. Schładzaj 3 godz. Oblej polewą. Udekoruj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje