Rolada czekoladowa
Smakowity deser!

Składniki
- 4 jajka w 2/3 szkl. mąki pszen.
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 5–6 łyżeczek żelatyny
- 1 i 1/2 szkl. jogurtu
- 20 dag sera mascarpone
- 1 słoik (1 litr) kompotu z rabarbaru
- 1 op. polewy z czekolady
15 porcji
Sposób przygotowania
1. Blachę (32 x 37 cm) wyłóż pergaminem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami. 2. Do masy jajecznej domieszaj mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao. Rozsmaruj na blasze. Piecz 20 min w 180 st. (góra i dół). 3. Biszkopt wyjmij, usuń papier. Ciasto zwiń. Żelatynę rozpuść wg przepisu. Rabarbar osącz. Jogurt utrzyj z serem i resztą cukru. 4. Biszkopt rozwiń. Do kremu dodaj żelatynę i rozsmaruj go na cieście. Rozłóż rabarbar. Zwiń. Schładzaj 3 godz. Oblej polewą. Udekoruj.