Rolada drobiowa z kurkami
Sezon na kurki trwa w najlepsze. To dobry moment, by wypróbować nasz przepis. Drobiowa rolada nadziana tymi pysznymi grzybami to prawdziwe niebo w gębie!

Składniki
- 1 kg udźca indyka bez kości
- 1 duży por
- 30 dag kurek
- masło do smażenia
- 6 jajek
- sól
- pieprz
- słodka i ostra mielona papryka
- czosnek
- 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz, rozkrój, tak by powstał duży płat. Natrzyj go solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz granulowanym czosnkiem. Odłóż na 2-3 godziny. Oczyszczonego pora posiekaj w krążki. Kurki oczyść, opłucz. Osącz na sicie. 2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wsyp pora. Przesmaż go na rumiano. Dodaj kurki. Ogrzewaj 10 min. Jajka rozkłóć w misce, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlej na patelnię, gdy większość płynu z kurek odparuje. Usmaż jajecznicę. 3. Jajecznicę z kurkami ułóż na mięsie, zroluj i obwiąż. Piecz 90 min w 180°C. Na 10 min przed końcem posmaruj pieczeń śmietaną wymieszaną z łyżką papryki.