Reklama

Reklama

Rolada indycza ze szpinakiem i orzechami

Można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno, np. do kanapek. Mięso z indyka jest jednym z najzdrowszych, a podane w tak smakowitym wydaniu zachwyci wszystkich domowników.

Czas przyrządzenia: 90 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 kg fileta z indyka
  • 30 dag świeżego szpinaku (ew. 1/2 op. mrożonego, ale wybierz całe liście, nie szpinak posiekany)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag sera typu parmezan
  • 5 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • 4 łyżki migdałów
  • chili w proszku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do posmarowania

Sposób przygotowania:

1. Szpinak przebierz, opłucz, osącz na sitku (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź go na sitku i poczekaj, aż ocieknie). Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij  na rozgrzanej oliwie.

2. Ser typu parmezan zetrzyj na tarce o małych otworkach. Do cebuli dołóż szpinak. Smaż 4 minuty. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką. Suszone pomidory potnij na kawałki. Filet z indyka umyj, osusz.

3. Mięso rozetnij na duży płat i lekko rozbij. Oprósz solą, chili i pieprzem. Rozsmaruj szpinak. Rozłóż pomidory. Posyp 1/2 sera. Ciasno zwiń. Obwiąż nitką. Roladę posmaruj olejem. Włóż do brytfanki. Piecz  przez godzinę w temp. 190 st.

Reklama

4. Orzechy i migdały posiekaj. Oba składniki wymieszaj z pozostałym startym serem. Rozłóż na wierzchu rolady ok. 15 minut przed końcem pieczenia. Gotowe danie udekoruj, np. ziołami, podawaj z duszonymi warzywami.

Najsmaczniejsze marynaty do drobiu

Mięso włożone, choćby na pół  godziny, do aromatycznej zalewy zyskuje znacznie lepszy smak, staje się wilgotne i kruche. Nasze marynaty zawierają niedrogie składniki, które znakomicie łączą się z drobiem.

Piwna

1 szkl. jasnego piwa wymieszaj z 1 łyżką rozmarynu, 3 pokrojonymi ząbkami czosnku i 1 pociętą papryczką chili. Włóż mięso.

Porzeczkowa

1 szkl. soku  z czerwonych porzeczek podgrzej w rondelku. Dodaj 1 pokrojoną czerwoną cebulę, 1 pociętą na plasterki marchewkę oraz po 3 ziarenka pieprzu i kulek ziela angielskiego. Gotuj 5 minut. Ostudź. Dolej sok z 1/2 cytryny, dołóż kilka gałązek natki lub lubczyku. Włóż mięso.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: Rolada mięsna

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje