Rolada indycza ze szpinakiem i orzechami
Można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno, np. do kanapek. Mięso z indyka jest jednym z najzdrowszych, a podane w tak smakowitym wydaniu zachwyci wszystkich domowników.
Sposób przygotowania:
1. Szpinak przebierz, opłucz, osącz na sitku (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź go na sitku i poczekaj, aż ocieknie). Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie.
2. Ser typu parmezan zetrzyj na tarce o małych otworkach. Do cebuli dołóż szpinak. Smaż 4 minuty. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką. Suszone pomidory potnij na kawałki. Filet z indyka umyj, osusz.
3. Mięso rozetnij na duży płat i lekko rozbij. Oprósz solą, chili i pieprzem. Rozsmaruj szpinak. Rozłóż pomidory. Posyp 1/2 sera. Ciasno zwiń. Obwiąż nitką. Roladę posmaruj olejem. Włóż do brytfanki. Piecz przez godzinę w temp. 190 st.
4. Orzechy i migdały posiekaj. Oba składniki wymieszaj z pozostałym startym serem. Rozłóż na wierzchu rolady ok. 15 minut przed końcem pieczenia. Gotowe danie udekoruj, np. ziołami, podawaj z duszonymi warzywami.
Najsmaczniejsze marynaty do drobiu
Mięso włożone, choćby na pół godziny, do aromatycznej zalewy zyskuje znacznie lepszy smak, staje się wilgotne i kruche. Nasze marynaty zawierają niedrogie składniki, które znakomicie łączą się z drobiem.
Piwna
1 szkl. jasnego piwa wymieszaj z 1 łyżką rozmarynu, 3 pokrojonymi ząbkami czosnku i 1 pociętą papryczką chili. Włóż mięso.
Porzeczkowa
1 szkl. soku z czerwonych porzeczek podgrzej w rondelku. Dodaj 1 pokrojoną czerwoną cebulę, 1 pociętą na plasterki marchewkę oraz po 3 ziarenka pieprzu i kulek ziela angielskiego. Gotuj 5 minut. Ostudź. Dolej sok z 1/2 cytryny, dołóż kilka gałązek natki lub lubczyku. Włóż mięso.