Rolada jagnięca
Na specjalne okazje.

Składniki na 6-8 porcji:
- 1 udziec jagnięcy (ok. 1,5 kg), - 5 ząbków czosnku, - szczypta pieprzu, - tymianek, - sok z 1 cytryny, - 2 łyżki oleju, - 5 łyżek masła, - 1 cebula, - 25 dag metki wieprzowej, - 1 łyżka natki, - 1 jajko, - 25 dag mrożonego szpinaku, - czosnek granulowany
Przygotowanie:
1. Mięso naciąć w kilkunastu miejscach, naszpikować słupkami czosnku. Natrzeć marynatą z soku z cytryny, oleju, tymianku i pieprzu, odstawić do lodówki na całą noc. 2. Przygotować farsz: cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła. Wymieszać z metką, posiekaną natką, jajkiem, rozmrożonym szpinakiem. Doprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Jagnięcinę naciąć w 2 miejscach, tworząc głębokie kieszenie. Włożyć farsz, pieczeń obwiązać nicią. Lekko oprószyć mąką. Obłożyć resztą masła, posmarować odrobiną oliwy. Piec 1,5 godziny w temp. 160 st. C.