Rolada jagnięca
Na specjalne okazje.
- 1 udziec jagnięcy (ok. 1,5 kg),
- 5 ząbków czosnku,
- szczypta pieprzu,
- tymianek,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki oleju,
- 5 łyżek masła,
- 1 cebula,
- 25 dag metki wieprzowej,
- 1 łyżka natki,
- 1 jajko,
- 25 dag mrożonego szpinaku,
- czosnek granulowany
Przygotowanie:
1. Mięso naciąć w kilkunastu miejscach, naszpikować słupkami czosnku. Natrzeć marynatą z soku z cytryny, oleju, tymianku i pieprzu, odstawić do lodówki na całą noc.
2. Przygotować farsz: cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła. Wymieszać z metką, posiekaną natką, jajkiem, rozmrożonym szpinakiem. Doprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Jagnięcinę naciąć w 2 miejscach, tworząc głębokie kieszenie. Włożyć farsz, pieczeń obwiązać nicią. Lekko oprószyć mąką. Obłożyć resztą masła, posmarować odrobiną oliwy. Piec 1,5 godziny w temp. 160 st. C.