Rolada jogurtowo-rabarbarowa
Delikatne ciasto bezowe z pysznym nadzieniem.

Składniki:
- ½ kg rabarbaru
- 150 g cukru żelującego 2:1
- 4 białka
- 175 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 300 g jogurtu greckiego
- do dekoracji: pistacje, listki melisy, cukier puder
- olej do smarowania
Przygotowanie:
Rabarbar pokroić na kawałki, zmieszać z cukrem żelującym i odstawić na pół godziny. Następnie podgrzewać, ciągle mieszając, a kiedy zacznie się pienić gotować jeszcze 3 minuty. Masę przełożyć do miski, ostudzić od czasu do czasu mieszając.
Blachę wyłożyć papierem i cienko posmarować olejem. Białka ubić, dosypując ok. połowę cukru. Pozostały cukier wymieszać z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do białek wraz z octem i dalej ubijać, aż masa będzie mocna i lśniąca.
Masę wyłożyć na przygotowaną blachę i równo rozsmarować. Piec w temp. 150 st. przez ok 25 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a spód będzie lekko odchodził od podłoża. Zdjąć, zostawić na chwilę, aby ostygł. Kawałek papieru rozłożyć na stolnicy i oprószyć cukrem pudrem, na tym ułożyć ciasto bezowe. Przykryć wilgotną ściereczką. Jogurt wymieszać z opakowaniem cukru waniliowego, rozsmarować na podkładzie bezowym zostawiając wolny pas o szerokości 1cm od brzegu. Na jogurt nakładac masę rabarbarową. Zawinąć od krótszej strony. Posypać cukrem pudrem i posiekanymi pistacjami. Dekorować listkami melisy.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 670 kJ/160 kcal