Reklama

Reklama

Rolada jogurtowo-rabarbarowa

Delikatne ciasto bezowe z pysznym nadzieniem.

Składniki:

  • ½ kg rabarbaru
  • 150 g cukru żelującego 2:1
  • 4 białka
  • 175 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 300 g jogurtu greckiego
  • do dekoracji: pistacje, listki melisy, cukier puder
  • olej do smarowania

Przygotowanie:

Rabarbar pokroić na kawałki, zmieszać z cukrem żelującym i odstawić na pół godziny. Następnie podgrzewać, ciągle mieszając, a kiedy zacznie się pienić gotować jeszcze 3 minuty. Masę przełożyć do miski, ostudzić od czasu do czasu mieszając.

Reklama

Blachę wyłożyć papierem i cienko posmarować olejem. Białka ubić, dosypując ok. połowę cukru. Pozostały cukier wymieszać z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do białek wraz z octem i dalej ubijać, aż masa będzie mocna i lśniąca.

Masę wyłożyć na przygotowaną blachę i równo rozsmarować. Piec w temp. 150 st. przez ok 25 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a spód będzie lekko odchodził od podłoża. Zdjąć, zostawić na chwilę, aby ostygł. Kawałek papieru rozłożyć na stolnicy i oprószyć cukrem pudrem, na tym ułożyć ciasto bezowe. Przykryć wilgotną ściereczką. Jogurt wymieszać z opakowaniem cukru waniliowego, rozsmarować na podkładzie bezowym zostawiając wolny pas o szerokości 1cm od brzegu. Na jogurt nakładac masę rabarbarową. Zawinąć od krótszej strony. Posypać cukrem pudrem i posiekanymi pistacjami. Dekorować listkami melisy.

 


Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 670 kJ/160 kcal


Smacznego

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | rabarbar | styl hiszpański

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje