Rolada kakaowo-owocowa
Nie masz pomysłu na deser? Wykorzystaj nasz przepis na roladę z kakaem i owocami.
Skład na 12 porcji:
- 75 g mąki
- 80 g cukru
- 15 g kakao
- 4 jaja
- 6 łyżek cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 300 g truskawek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka żelatyny
- 300 g gęstego jogurtu
- 400 g śmietanki 30-proc.
Sposób przygotowania:
1. Jaja wybijamy do miski i miksujemy razem z 75 g cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie sztywna, dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na płaską blachę o wymiarach 32x39 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy. Pieczemy ok. 10 minut w 200ºC. Biszkopt przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem i zwijamy od dłuższego boku. Zostawiamy do ostygnięcia.
2. Śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę, jogurt i delikatnie łączymy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
3. Truskawki kroimy na drobne kawałki, dodajemy do schłodzonego kremu, mieszamy. Biszkopt rozwijamy, wykładamy na niego masę śmietanową z truskawkami i znów go zwijamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Podajemy schłodzone.