Rolada kakaowo-owocowa

Nie masz pomysłu na deser? Wykorzystaj nasz przepis na roladę z kakaem i owocami.

Do tej rolady wybieraj owoce sezonowe
Do tej rolady wybieraj owoce sezonowe 123RF/PICSEL

Skład na 12 porcji:

  • 75 g mąki
  • 80 g cukru
  • 15 g kakao
  • 4 jaja
  • 6 łyżek cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g truskawek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka żelatyny
  • 300 g gęstego jogurtu
  • 400 g śmietanki 30-proc.

Sposób przygotowania:

1. Jaja wybijamy do miski i miksujemy razem z 75 g cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie sztywna, dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na płaską blachę o wymiarach 32x39 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy. Pieczemy ok. 10 minut w 200ºC. Biszkopt przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem i zwijamy od dłuższego boku. Zostawiamy do ostygnięcia.

2. Śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę, jogurt i delikatnie łączymy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

3. Truskawki kroimy na drobne kawałki, dodajemy do schłodzonego kremu, mieszamy. Biszkopt rozwijamy, wykładamy na niego masę śmietanową z truskawkami i znów go zwijamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Podajemy schłodzone.

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas