Rolada korzenna z powidłami
Zbliżają się święta, poszukujemy więc potraw, które znakomicie sprawdzą się w tym wyjątkowym czasie. Polecamy wyśmienitą roladę korzenną z powidłami.
Składniki na 16 porcji:
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki miodu
- 1 jajko
- 2 łyżki rumu
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g cukru kryształu
- pół opakowania proszku do pieczenia
- pół łyżeczki tłuczonych goździków
- szczypta zmielonego ziela angielskiego
- 1 jajko do posmarowania
Krem:
- 6 łyżek powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 łyżki rumu
- 40 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 30 g drobno pokrojonych fig
Czas przygotowania: około 80 minut
1. Mleko podgrzać nad garnkiem z parującą wodą. Dodać miód, rozkłócone jajko, rum i wymieszać na gęsty krem. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawami i masą rumową. Zagnieść ciasto, owinąć je folią i na całą noc włożyć do lodówki.
2. Powidła wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, orzechami, figami i rumem. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować powidłami, zwinąć w roladę i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Lekko zapiec w 180°C. Po chwili obniżyć temperaturę do 160°C i piec ok. godziny.