Rolada korzenna z powidłami

Zbliżają się święta, poszukujemy więc potraw, które znakomicie sprawdzą się w tym wyjątkowym czasie. Polecamy wyśmienitą roladę korzenną z powidłami.

Taka rolada smakuje wyśmienicie.
Taka rolada smakuje wyśmienicie. 123RF/PICSEL

Składniki na 16 porcji:

  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rumu
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g cukru kryształu
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki tłuczonych goździków
  • szczypta zmielonego ziela angielskiego
  • 1 jajko do posmarowania

Krem:

  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 łyżki rumu
  • 40 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 30 g drobno pokrojonych fig

Czas przygotowania: około 80 minut

1. Mleko podgrzać nad garnkiem z parującą wodą. Dodać miód, rozkłócone jajko, rum i wymieszać na gęsty krem. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawami i masą rumową. Zagnieść ciasto, owinąć je folią i na całą noc włożyć do lodówki.

2. Powidła wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, orzechami, figami i rumem. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować powidłami, zwinąć w roladę i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Lekko zapiec w 180°C. Po chwili obniżyć temperaturę do 160°C i piec ok. godziny.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas