Rolada makowa

Zamiast tradycyjnego makowca.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Ciasto makowe:
- 10 dag cukru, torebka cukru waniliowego,
- 8 żółtek, 4 białka,
- 8 dag migdałów (w łupinie),
- 8 dag maku, 4 dag mąki,
- 1/4 l mleka, masło do formy,
Masa miodowa:
- pół szklanki miodu,
- 5 dag płatków z migdałów
Skorupka bezowa:
- 2 białka, 6 dag cukru,
- 3 dag płatków z migdałów

Przygotowanie:

1. Przygotować mak: zalać go wrzącym mlekiem, odstawić na 2 godziny. Następnie odcedzić i trzy razy przepuścić przez maszynkę do mięsa.
2. Zrobić ciasto: utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, mak, zmielone z łupiną migdały i pianę z białek. Wymieszać.
3. Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem blachę, rozsmarować na grubość 1 cm. Piec 20 minut w temp. 175 st. C. Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon.
4. W tym czasie zrobić masę: miód wymieszać z płatkami migdałowymi i podgrzać w rondelku, aby się przyrumienił.
5. Roladę rozwinąć, posmarować miodem i ponownie ściśle zwinąć w rulon. Ułożyć na blasze.
6. Ubić pianę z białek i cukru, posmarować roladę. Posypać migdałami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. Pozostawić, aż piana przeschnie i lekko się przyrumieni.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (bez oczekiwania)
1 porcja: 310 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!