Rolada makowa
Zamiast tradycyjnego makowca.

Składniki na 10 porcji:
Ciasto makowe: - 10 dag cukru, torebka cukru waniliowego, - 8 żółtek, 4 białka, - 8 dag migdałów (w łupinie), - 8 dag maku, 4 dag mąki, - 1/4 l mleka, masło do formy, Masa miodowa: - pół szklanki miodu, - 5 dag płatków z migdałów Skorupka bezowa: - 2 białka, 6 dag cukru, - 3 dag płatków z migdałów
Przygotowanie:
1. Przygotować mak: zalać go wrzącym mlekiem, odstawić na 2 godziny. Następnie odcedzić i trzy razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. 2. Zrobić ciasto: utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, mak, zmielone z łupiną migdały i pianę z białek. Wymieszać. 3. Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem blachę, rozsmarować na grubość 1 cm. Piec 20 minut w temp. 175 st. C. Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon. 4. W tym czasie zrobić masę: miód wymieszać z płatkami migdałowymi i podgrzać w rondelku, aby się przyrumienił. 5. Roladę rozwinąć, posmarować miodem i ponownie ściśle zwinąć w rulon. Ułożyć na blasze. 6. Ubić pianę z białek i cukru, posmarować roladę. Posypać migdałami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. Pozostawić, aż piana przeschnie i lekko się przyrumieni. Czas przygotowania: 1,5 godziny (bez oczekiwania) 1 porcja: 310 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!