Rolada makowa z malinami
Ciasto smakiem jest zawsze idealnym pomysłem na święta!

Składniki
- NADZIENIE:
- 3 szklanki maku
- 4 szklanki mleka
- 20 ml rumu
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 200 g rozmrożonych malin
- mąka do podsypania
- 60 g roztopionego masła
- cukier puder do dekoracji
- CIASTO:
- 2/3 szklanki mąki
- żółtko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Mak zalej mlekiem, dodaj szklankę wody i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Ostudź.2. Ciasto: Wymieszaj mąkę, żółtko, łyżkę oleju i sól. Zagnieć ciasto, dodając w razie potrzeby letnią wodę (4-5 łyżek). Uformuj z ciasta kulę i posmaruj resztą oleju. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.3. Mak osącz na sicie przez gazę, zmiel dwa razy i wymieszaj z rumem. Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem i wymieszaj z makiem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy makowej.4. Ciasto rozwałkuj na ściereczce na cienki prostokąt (podsyp mąką). Rozłóż masę makową na 2/3 ciasta, zostawiając wolne 3 cm wzdłuż krawędzi. Posyp masę malinami. Wolne brzegi posmaruj roztopionym masłem. Zwiń ciasto w rulon za pomocą ściereczki. Wstaw do piekarnika, piecz 45 minut. Ostudzoną roladę posyp cukrem pudrem.