Rolada makowa z malinami

Ciasto smakiem jest zawsze idealnym pomysłem na święta!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mak zalej mlekiem, dodaj szklankę wody i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Ostudź.2. Ciasto: Wymieszaj mąkę, żółtko, łyżkę oleju i sól. Zagnieć ciasto, dodając w razie potrzeby letnią wodę (4-5 łyżek). Uformuj z ciasta kulę i posmaruj resztą oleju. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.3. Mak osącz na sicie przez gazę, zmiel dwa razy i wymieszaj z rumem. Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem i wymieszaj z makiem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy makowej.4. Ciasto rozwałkuj na ściereczce na cienki prostokąt (podsyp mąką). Rozłóż masę makową na 2/3 ciasta, zostawiając wolne 3 cm wzdłuż krawędzi. Posyp masę malinami. Wolne brzegi posmaruj roztopionym masłem. Zwiń ciasto w rulon za pomocą ściereczki. Wstaw do piekarnika, piecz 45 minut. Ostudzoną roladę posyp cukrem pudrem.

Zmysłowe smaki: Tradycyjny makowiecInteria.tv
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas