Rolada morelowa
Słodki deser do porannej kawy!

Składniki
- 4 łyżki mąki
- 5 jajek
- 5 łyżek drobnego cukru
- 5 łyżek oleju, np. słonecznikowego
- 2–3 łyżki cukru
- pudru
- szczypta soli
- nadzienie
- 30 dag suszonych
- moreli
- 8 dag brązowego cukru
- kawałek (1 cm) korzenia świeżego imbiru
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- po szczypcie mielonego kardamonu, kurkumy oraz gałki muszkatołowej
- 600 ml wody
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
1. Ciasto: białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę drobnej soli. Ubijając, dodaj cukier, po jednym żółtku i dokładnie zmiksuj. Mieszając, wlej cienkim strumieniem olej. Przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką. 2. Blaszkę wyłóż pergaminem i ew. posmaruj go cieniutko olejem. Wylej ciasto i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz przez 12 minut. Przełóż na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem i zwiń w roladę (razem ze ściereczką). Zostaw do wystudzenia. 3. Nadzienie: morele zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin,następnie gotuj przez kilkanaście minut (do wody dodaj obrany i starty imbir, wsyp cukier). Morele odcedź, ale nie wylewaj wody! Zmiksuj je na gładko, dodaj przyprawy. Jeśli mus jest za gęsty, dolej wodę z gotowania. 4. Mus wymieszaj ze śmietanką i podgrzej, by zgęstniał. Przestudź i rozsmaruj na rozwiniętym cieście. Ponownie zwiń ciasto w roladę i oprósz ją cukrem pudrem przesianym przez sitko.