Rolada morelowa

Słodki deser do porannej kawy!

Ciasto z nadzieniem morelowym
Ciasto z nadzieniem morelowym123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto: białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę drobnej soli. Ubijając, dodaj cukier, po jednym żółtku i dokładnie zmiksuj. Mieszając, wlej cienkim strumieniem olej. Przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką. 

2. Blaszkę wyłóż pergaminem i ew. posmaruj go cieniutko olejem. Wylej ciasto i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz przez 12 minut. Przełóż na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem i zwiń w roladę (razem ze ściereczką). Zostaw do wystudzenia. 

3. Nadzienie: morele zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin,następnie gotuj przez kilkanaście minut (do wody dodaj obrany i starty imbir, wsyp cukier). Morele odcedź, ale nie wylewaj wody! Zmiksuj je na gładko, dodaj przyprawy. Jeśli mus jest za gęsty, dolej wodę z gotowania. 

4. Mus wymieszaj ze śmietanką i podgrzej, by zgęstniał. Przestudź i rozsmaruj na rozwiniętym cieście. Ponownie zwiń ciasto w roladę i oprósz ją cukrem pudrem przesianym przez sitko.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas