Rolada obiadowa

Rolady wielu z nas kojarzą się bardziej z propozycjami deserowymi, ale te wytrawne również mają spore grono zwolenników. Jeśli nigdy wcześniej ich nie próbowałeś - koniecznie napraw błąd. Są wyborne!

Dobrze smakuje na ciepło i na zimno
Dobrze smakuje na ciepło i na zimno123RF/PICSEL

Wnętrze:

500 g sera ścieramy na dużych oczkach tarki. Starty ser umieszczamy w miseczce, wbijamy jajka i dodajemy cztery łyżki majonezu. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia (papier możemy lekko nasmarować tłuszczem). Wylewamy masę serową i zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 20-30 min. Z ze spodu upieczonego ciasta ostrożnie usuwamy papier.

Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju z porem pokrojonym w półplasterki i papryką pokrojoną w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. 

250 g sera na farsz ścieramy na dużych oczkach tarki. Połową tej ilości posypujemy placek serowy, układamy pieczarki, paprykę, plasterki pora, pokrojone serki topione i wędlinę pokrojoną w kosteczkę. Zasypujemy całość drugą połową sera. Zawijamy jak roladę. Zapiekamy danie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 min.

"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas