Rolada szpinakowa z polędwicą

Świetna przekąska!

Roladki szpinakowe
Roladki szpinakowemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Przed początkiem prac należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni, bez termoobiegu, grzanie góra i dół, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzewamy patelnię, na niej topimy masło i dodajemy szpinak. Gdy "zwiędnie" dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszamy, aby się nie przypalił. Po kilku minutach przekładamy szpinak z patelni do miski i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos chrzanowy, mieszamy jogurt ze śmietaną, dodajemy chrzan oraz doprawiamy pieprzem i solą.

Gdy szpinak jest już całkowicie zimny dodajemy do niego żółtka jajek i mieszamy. W oddzielnym naczyniu białka ubijamy na sztywną masę, po ubiciu przekładamy je do miski ze szpinakiem. Powstałą masę równomiernie wykładamy na blachę i pieczemy przez około 15 minut. Korzystając z wolnej chwili mieszamy nasz sos chrzanowy z twarogiem, dodajemy posiekany koperek. Jeśli masa jest zbyt zbita, możemy dodać trochę więcej jogurtu.

Gdy blat szpinakowy ostygnie po wyjęciu z piekarnika smarujemy go masą, a na niej układamy plastry polędwicy, w taki sposób, aby pokryły całość. Blat szpinakowy zwijamy jak roladę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. Podajemy roladę pokrojoną w plastry o szerokości około 1,5 centymetra, aby nie była za zimna - wyjmujemy ją z lodówki na godzinę przed przybyciem gości.

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas