Rolada szpinakowa z polędwicą

Świetna przekąska!

Składniki

  • 700 g szpinaku
  • 3 jajka
  • 250 g twarogu tłustego
  • Polędwica wędzona np. Konspol Natura
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany (do sosów)
  • 4 łyżki chrzanu
  • koperek
  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przed początkiem prac należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni, bez termoobiegu, grzanie góra i dół, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzewamy patelnię, na niej topimy masło i dodajemy szpinak. Gdy "zwiędnie" dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszamy, aby się nie przypalił. Po kilku minutach przekładamy szpinak z patelni do miski i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos chrzanowy, mieszamy jogurt ze śmietaną, dodajemy chrzan oraz doprawiamy pieprzem i solą. 

Reklama

Gdy szpinak jest już całkowicie zimny dodajemy do niego żółtka jajek i mieszamy. W oddzielnym naczyniu białka ubijamy na sztywną masę, po ubiciu przekładamy je do miski ze szpinakiem. Powstałą masę równomiernie wykładamy na blachę i pieczemy przez około 15 minut. Korzystając z wolnej chwili mieszamy nasz sos chrzanowy z twarogiem, dodajemy posiekany koperek. Jeśli masa jest zbyt zbita, możemy dodać trochę więcej jogurtu. 

Gdy blat szpinakowy ostygnie po wyjęciu z piekarnika smarujemy go masą, a na niej układamy plastry polędwicy, w taki sposób, aby pokryły całość. Blat szpinakowy zwijamy jak roladę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. Podajemy roladę pokrojoną w plastry o szerokości około 1,5 centymetra, aby nie była za zimna - wyjmujemy ją z lodówki na godzinę przed przybyciem gości.

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje