Rolada truskawkowa
Rolada truskawkowa to wspaniały deser, który kochają szczególnie najmłodsi! Lekki biszkopt, słodki krem i pyszne owoce - kto się temu oprze? Rolada z truskawkami to zawsze dobry pomysł!
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 1/2 szkl. cukru i ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na płaskiej blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w 200 st. C. Po wyjęciu biszkopt przełóż na ściereczkę. Usuń papier, zwiń razem ze ściereczką. Odłóż do wystudzenia.
2. Galaretkę rozpuść w 1/3 szkl. wrzątku, wystudź. Truskawki umyj, oczyść, zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Mus wymieszaj z galaretką. Żelatynę namocz i rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij z resztą cukru. Potem wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i żelatyną. Biszkopt rozwiń, posmaruj tężejącą masą truskawkową i kremem jogurtowym. Zwiń. Rolada truskawkowa powinna być w lodówce ok. 2 godziny.
Koniecznie sprawdź też inny przepis na roladę z truskawkami
* * *
Zobacz więcej: