Reklama

Reklama

Rolada truskawkowa

Słodki deser owocowy.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 dag truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • po 1 szkl. śmietany kremówki i jogurtu
  • 4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 1/2 szkl. cukru i ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na płaskiej blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w 200 st. C. Po wyjęciu biszkopt prze- łóż na ściereczkę. Usuń papier, zwiń razem ze ściereczką. Odłóż do wystudzenia. 

2. Galaretkę rozpuść w 1/3 szkl. wrzątku, wystudź. Truskawki umyj, oczyść, zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Mus wymieszaj z galaretką. Żelatynę namocz i rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij z resztą cukru. Potem wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i żelatyną. Biszkopt rozwiń, posmaruj tężejącą masą truskawkową i kremem jogurtowym. Zwiń. Roladę włóż do lodówki na 2 godziny. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje