Rolada twarogowo-rabarbarowa
Składniki: 3 jajka, 12,5 dag mąki, 20 dag + 1 łyżka cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 5 dag płatków migdałów, 60 dag rabarbaru, 200 ml soku pomarańczowego, 1 cukier wanilinowy, 2,5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki żelatyny, 25 dag twarogu, laska wanilii, 20 dag śmietany kremówki, cukier puder.

Jajka utrzeć z 12,5 dag cukru. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta, dolać mleko. Zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto rozsmarować na spodzie wyłożonej pergaminem blachy (30x38 cm). Posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na posypaną cukrem ściereczkę. Usunąć pergamin, a ciasto ze ściereczką ciasno zwinąć. Odłożyć do wystudzenia.
Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałeczki. Zagotować 150 ml soku pomarańczowego z cukrem wanilinowym i 1 łyżką cukru. Włożyć rabarbar, gotować jeszcze 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym sokiem. Wlać do rabarbaru, mieszając, zagotować. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na maleńkim płomieniu.
Twaróg (tłusty lub półtłusty) utrzeć z resztą cukru i rdzeniem wydrążonym z laski wanilii. Delikatnie połączyć z żelatyną. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z tężejącą masą serową. Biszkopt rozwinąć. Posmarować przygotowanym kremem, pośrodku ułożyć pasek z masy rabarbarowej. Ciasto zrolować, włożyć do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem roladę oprószyć cukrem pudrem.