Rolada wieprzowa z pysznym nadzieniem
Śląska rolada wieprzowa z modrą kapustą, to obowiązkowy obiad w wielu polskich domach. Te soczyste roladki z wyjątkowym nadzieniem skradną serce niejednemu miłośnikowi tradycyjnych potraw! Rolada wieprzowa lubiana jest w całej Polsce.
Składniki:
- 3 plastry schabu bez kości
- musztarda
- chrzan tarty
- sól, pieprz
- 30 dag pieczarek
- 2-3 średniej wielkości korniszony
- 1 cebula
- olej
- kwaśna śmietana 18%
- 10 dag żółtego sera
- garść pietruszki
Rolada wieprzowa - przygotowanie
Rozbijamy schaby na jak najcieńsze plastry. Następnie solimy i pieprzymy je. Jedną stronę (wewnętrzną) smarujemy musztardą oraz chrzanem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na to wrzucamy pokrojone w małą kostkę pieczarki. Smażymy je, aż woda wyparuje.
Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy się cebula zeszkli, zdejmujemy patelnię z gazu i doprawiamy. Gdy całość lekko przestygnie dodajemy starty żółty ser, posiekaną pietruszkę oraz pokrojone drobno korniszony.
Taką masą nadziewamy schaby, po czym zwijamy w kształt roladki i zwijamy. Użyłam "wykałaczek" metalowych do spięcia rolad. Następnie smażymy roladki na oleju, aż się przyrumienią z każdej strony.
Następnie podlewamy je wodą i dusimy ok. 1,5 h. Gdy dużo płynu wyparuje, można podlać roladki bulionem. Gdy mięso będzie już miękkie, do sosu dodajemy parę łyżek kwaśnej śmietany.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: