Rolada wieprzowa z pysznym nadzieniem

Aktualizacja

Śląska rolada wieprzowa z modrą kapustą, to obowiązkowy obiad w wielu polskich domach. Te soczyste roladki z wyjątkowym nadzieniem skradną serce niejednemu miłośnikowi tradycyjnych potraw! Rolada wieprzowa lubiana jest w całej Polsce.

Rolada wieprzowa, która rozpływa się w ustach
Rolada wieprzowa, która rozpływa się w ustach 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 plastry schabu bez kości
  • musztarda
  • chrzan tarty
  • sól, pieprz
  • 30 dag pieczarek
  • 2-3 średniej wielkości korniszony 
  • 1 cebula
  • olej
  • kwaśna śmietana 18%
  • 10 dag żółtego sera
  • garść pietruszki

Rolada wieprzowa - przygotowanie

Rozbijamy schaby na jak najcieńsze plastry. Następnie solimy i pieprzymy je. Jedną stronę (wewnętrzną) smarujemy musztardą oraz chrzanem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na to wrzucamy pokrojone w małą kostkę pieczarki. Smażymy je, aż woda wyparuje.

Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy się cebula zeszkli, zdejmujemy patelnię z gazu i doprawiamy. Gdy całość lekko przestygnie dodajemy starty żółty ser, posiekaną pietruszkę oraz pokrojone drobno korniszony.

Taką masą nadziewamy schaby, po czym zwijamy w kształt roladki i zwijamy. Użyłam "wykałaczek" metalowych do spięcia rolad. Następnie smażymy roladki na oleju, aż się przyrumienią z każdej strony.

Następnie podlewamy je wodą i dusimy ok. 1,5 h. Gdy dużo płynu wyparuje, można podlać roladki bulionem. Gdy mięso będzie już miękkie, do sosu dodajemy parę łyżek kwaśnej śmietany.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz również:

Prosta i tania rolada serowa - przepisInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas