Reklama

Rolada wieprzowa z pysznym nadzieniem

Śląska rolada wieprzowa z modrą kapustą, to obowiązkowy obiad w wielu polskich domach. Te soczyste roladki z wyjątkowym nadzieniem skradną serce niejednemu miłośnikowi tradycyjnych potraw! Rolada wieprzowa lubiana jest w całej Polsce.

Składniki

  • 3 plastry schabu bez kości,
  • musztarda,
  • chrzan tarty, sól, pieprz,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2-3 średniej wielkości korniszony
  • 1 cebula,
  • olej,
  • kwaśna śmietana 18%,
  • 10 dag żółtego sera,
  • garść pietruszki,

Rolada wieprzowa - przygotowanie

Rozbijamy schaby na jak najcieńsze plastry. Następnie solimy i pieprzymy je. Jedną stronę (wewnętrzną) smarujemy musztardą oraz chrzanem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na to wrzucamy pokrojone w małą kostkę pieczarki. Smażymy je, aż woda wyparuje. 

Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy się cebula zeszkli, zdejmujemy patelnię z gazu i doprawiamy. Gdy całość lekko przestygnie dodajemy starty żółty ser, posiekaną pietruszkę oraz pokrojone drobno korniszony. 

Taką masą nadziewamy schaby, po czym zwijamy w kształt roladki i zwijamy. Użyłam "wykałaczek" metalowych do spięcia rolad. Następnie smażymy roladki na oleju, aż się przyrumienią z każdej strony. 

Reklama

Następnie podlewamy je wodą i dusimy ok. 1,5 h. Gdy dużo płynu wyparuje, można podlać roladki bulionem. Gdy mięso będzie już miękkie, do sosu dodajemy parę łyżek kwaśnej śmietany.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Schab po bałkańsku

Warzywa i kurczak w curry

Prosty kurczak

Zobacz również:


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Rolada wieprzowa | roladki | obiad | kuchnia śląska | kapusta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama