Rolada z bezową skórką
Chrupiąca słodycz.
Składniki:
Ciasto:
• 4 jajka
• 4 łyżki mąki
pszennej tortowej
• 4 łyżki
mąki ziemniaczanej
• 5 dag
cukru
• szczypta soli
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
• 25 dag serka
mascarpone
• 150 ml
śmietany 30 proc.
• 2,5 dag
cukru pudru
• 10 dag wiśni
Beza:
• 2 białka
• łyżeczka
soku z cytryny
• 6 dag cukru
pudru
Przygotowanie:
1. Białka ubij ze szczyptą soli, dodawaj cukier i żółtka, ubijaj. Wsyp przesiane mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, nałóż masę, tworząc cienką warstwę, wyrównaj powierzchnię. Piecz 12 minut w 180˚C.
2. Ciepłe ciasto wyłóż na ścierkę, odwracając formę do góry dnem. Usuń papier. Zwiń je ze ścierką w roladę, wystudź. Roladę rozwiń.
3. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z serkiem i wiśniami. Krem nałóż na biszkopt. Zwiń. Białka ubij z cukrem, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Bezę wyłóż na blachę, piecz 25 minut w 160˚C, wystudź i pokrusz. Roladę zwiń, wierzch posmaruj resztą kremu, obłóż kawałkami bezy, wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj prażonymi migdałami.