Rolada z bezową skórką
Chrupiąca słodycz.

Składniki:
Ciasto:
• 4 jajka
• 4 łyżki mąkipszennej tortowej
• 4 łyżkimąki ziemniaczanej
• 5 dagcukru
• szczypta soli
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
• 25 dag serkamascarpone
• 150 mlśmietany 30 proc.
• 2,5 dagcukru pudru
• 10 dag wiśni
Beza:
• 2 białka
• łyżeczkasoku z cytryny
• 6 dag cukrupudru
Przygotowanie:
1. Białka ubij ze szczyptą soli, dodawaj cukier i żółtka, ubijaj. Wsyp przesiane mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, nałóż masę, tworząc cienką warstwę, wyrównaj powierzchnię. Piecz 12 minut w 180˚C. 2. Ciepłe ciasto wyłóż na ścierkę, odwracając formę do góry dnem. Usuń papier. Zwiń je ze ścierką w roladę, wystudź. Roladę rozwiń. 3. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z serkiem i wiśniami. Krem nałóż na biszkopt. Zwiń. Białka ubij z cukrem, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Bezę wyłóż na blachę, piecz 25 minut w 160˚C, wystudź i pokrusz. Roladę zwiń, wierzch posmaruj resztą kremu, obłóż kawałkami bezy, wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj prażonymi migdałami.