Rolada z farszem
Soczysta pieczeń na obiad.

Składniki
- 1 kg łopatki cielęcej
- 2-3 łyżki rzeżuchy
- 5 dag kiełków słonecznika
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 10 dag wędzonego boczku w plasterkach
- warzywa do pieczenia: 2-3 małe pomidory
- 2 cebulki
- 1 czerwona papryka
- 1/2 bakłażana
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i osusz. Z jednej strony natrzyj je szałwią, szczyptą soli i płaską łyżeczką pieprzu. Zwiń i włóż do lodówki. 2. Masło rozpuść, wymieszaj z rzeżuchą, kiełkami, parmezanem i bułką. Masą po - smaruj mięso po posolonej stronie. Ułóż wzdłuż gałązkę rozmarynu i zwiń w ścisłą roladę. Owiń boczkiem i obwiąż nitką. 3 .Warzywa oczyść, opłucz, pokrój i ułóż w brytfance. Skrop je oliwą. Ułóż roladę, przykryj i piecz w 180 st. C przez 1 godzinę. Odkryj, piecz jesz - cze 15 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno, z pieczonymi warzywami.