Rolada z farszem

Nie masz pomysłu na obiad? Wykorzystaj nasz przepis na smaczną, mięsną roladę.

Pasuje do kaszy, ziemniaków lub ryżu
Pasuje do kaszy, ziemniaków lub ryżu 123RF/PICSEL

Czerstwe bułeczki porwać na mniejsze kawałki, wrzucić do miseczki, zalać odrobiną letniej wody (lub mlekiem) i odstawić. Kiedy zmiękną, dobrze je odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę albo zmiażdżyć nożem - z odrobiną soli. Mięso mielone przełożyć do większej miski.

Dodać odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę i czosnek. Wbić jajko, dołożyć musztardę. Doprawić pieprzem i solą. Dobrze wyrobić (najlepiej zwilżonymi rękami) na jednolitą masę.

Cukinię umyć, wytrzeć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać. Wsypać do miski. Dodać posiekany koperek i kwaśną śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Mięsną masę wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Przez folię spożywczą lub papier do pieczenia rozwałkować na gruby płat. Na mięsnym płacie rozłożyć nadzienie z cukinii i ciasno zrolować.

Roladę wygładzić wilgotnymi dłońmi i przełożyć do brytfanny. Podlać wodą. 

Roladki z kurczaka z suszoną śliwkąInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas