Rolada z indyka
Jeśli twoi bliscy lubią wytrawne smaki, owocowy farsz do rolady można wzbogacić np. ostrzejszym w smaku serem (żółtym, pleśniowym, owczym).
Składniki:
- 1,5 kg mięsa z piersi indyka
- sól, biały pieprz
- 25 dag świeżych lub mrożonych żurawin
- 15 dag twardych gruszek z syropu (ale mogą być również np. brzoskwinie lub morele w zalewie)
- 2 łyżki masła
- cukier
- zioła
- sałata do dekoracji
Przygotowanie:
Mięso dokładnie opłucz, starannie osusz, np. papierowym ręcznikiem, a następnie rozkrój je na prostokątny płat, po czym oprósz solą oraz pieprzem.
Żurawiny opłucz i starannie odsącz. Gruszki (ewentualnie brzoskwinie lub morele) pokrój w niedużą kostkę, a następnie ułóż z połową przygotowanych żurawin na mięsie, posyp cukrem. Całość zawiń ostrożnie, ale dokładnie, w zgrabną roladę. Obwiąż starannie nicią kuchenną i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
Po tym czasie roladę odsącz z wydzielonego soku, polej roztopionym masłem. Włóż ją do foliowego rękawa do pieczenia mięs i ułóż w brytfannie lub na blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. godzinę w temperaturze 190°C.
Dziesięć, piętnaście minut przed końcem pieczenia rozetnij foliowy rękaw, a mięso obłóż resztą żurawin. Posyp je cukrem.
Roladę z indyka można podawać np. z podsmażonymi ziemniakami i surówką.