Rolada z indyka

Jeśli twoi bliscy lubią wytrawne smaki, owocowy farsz do rolady można wzbogacić np. ostrzejszym w smaku serem (żółtym, pleśniowym, owczym).

Rolada z indyka
Rolada z indyka123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z piersi indyka
  • sól, biały pieprz
  • 25 dag świeżych lub mrożonych  żurawin
  • 15 dag twardych gruszek z syropu (ale mogą być również np. brzoskwinie  lub morele w zalewie)
  • 2 łyżki masła
  • cukier
  • zioła
  • sałata do dekoracji

Przygotowanie:

Mięso dokładnie opłucz, starannie osusz, np. papierowym ręcznikiem, a następnie rozkrój je na prostokątny płat, po czym oprósz solą oraz pieprzem.

Żurawiny opłucz i starannie odsącz. Gruszki (ewentualnie brzoskwinie lub morele) pokrój w niedużą kostkę, a następnie ułóż z połową przygotowanych żurawin na mięsie, posyp cukrem. Całość zawiń ostrożnie, ale dokładnie, w zgrabną roladę. Obwiąż starannie nicią kuchenną i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

Po tym czasie roladę odsącz z wydzielonego soku, polej roztopionym masłem. Włóż ją do foliowego rękawa do pieczenia mięs i ułóż w brytfannie lub na blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. godzinę w temperaturze 190°C.

Dziesięć, piętnaście minut przed końcem pieczenia rozetnij foliowy rękaw, a mięso obłóż resztą żurawin. Posyp je cukrem.

Roladę z indyka można podawać np. z podsmażonymi ziemniakami i surówką.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas