Rolada z konfiturą
Prosty przepis na pyszny deser.

Składniki
- ciasto
- 5 dużych jajek
- 4 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki krupczatki lub 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka zapachu migdałowego
- szczypta soli
- nadzienie
- 50 dag malin
- 25 dag borówek amerykańskich
- 20 dag cukru
- 2 galaretki malinowe
Sposób przygotowania
1. Nadzienie: owoce umyj i wrzuć do garnka. Zasyp cukrem i rozgotuj. Lekko przestudź i połowę przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pesteczek z malin. Odłóż 1/4 szklanki, a resztę połącz z nieprzetartymi owocami. Zagotuj jeszcze raz, zmniejsz ogień i gotuj, aż konfitura zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wymieszaj z proszkiem z galaretek. Zostaw do zastygnięcia. 2. Ciasto: ubij oddzielnie białka ze szczyptą soli i żółtka z całym cukrem. Do żółtek dodawaj po jednej łyżce mąki, ciągle miksując na najwolniejszych obrotach. Na końcu wmieszaj pianę i zapach. Ciasto przelej na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piecz w 190 st. przez 10-12 minut, do zrumienienia się biszkoptu. 3. Ciasto przełóż na ściereczkę oprószoną pudrem. Zostaw na 10 minut do przestudzenia. Rozsmaruj na nim zastygniętą konfiturę i zwiń wzdłuż dłuższego boku. Gdy rolada ostygnie, odwiń ściereczkę i polej roladę ciepłym sosem malinowym.