Rolada z kremem

Nie masz pomysłu na słodki deser? Proponujemy wyjątkowo pyszną roladę z kremem. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

Taka rolada rozpływa się w ustach!
Taka rolada rozpływa się w ustach! 123RF/PICSEL

Składniki na 10-12 porcji:

Na roladę:

  • 5 białek l 23 dag cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • ½ łyżeczki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki dżemu, np. malinowego lub wiśniowego albo świeże owoce

Ponadto:

  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem. Pod koniec ubijania dosypuj cukier. Następnie, wciąż miksując, dodaj kakao i mąkę. Na koniec wlej ocet i miksuj, aż piana będzie sztywna. Blachę o wymiarach ok. 27x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go olejem. Wyłóż masę bezową i wyrównaj łyżką. Piecz 10 min w temp. 170°C, po czym przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze 10 min. Ściereczkę oprósz 2 łyżkami cukru pudru. Wyłóż na nią upieczoną bezę i zdejmij papier. Wystudź.

2. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem, pod koniec dosypując cukier puder. Do serka dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj. Ciasto bezowe posmaruj cienką warstwą dżemu. Na to wyłóż krem, zwiń wzdłuż dłuższego boku. Owiń folią, włóż do lodówki. Tuż przed podaniem wyjmij z lodówki, posyp cukrem pudrem i uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Sztuka: 70 kilokalorii

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas