Rolada z likierem kawowym

Składniki
- 5 jajek
- szczypta soli
- 12 dag cukru
- 10 dag mąki pszennej
- 2 dag mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag gorzkiej czekolady
- 12 dag cukru pudru
- 25 dag masła
- 3 łyżki likieru kawowego
- 5-7 dag grubo startej gorzkiej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą jasnokremową masę. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, potem wymieszajz mąką ziemniaczaną. Małymi porcjami domieszaj do utartych żółtek na przemian z porcjami piany z białek. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką. Następnie rozsmaruj je na przykrytej pergaminem dużej blasze. Wstaw dopiekarnika rozgrzanego do temp. 180 °C. Piecz około 20 minut. 2. Od razu po upieczeniu biszkopt przełóż na ściereczkę, usuń pergamin. Ciasto zwiń razem ze ściereczką. Rulon odłóż do wystudzenia. 3. Przygotuj krem: czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miseczki. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą i poczekaj, aż czekolada się stopi. Zdejmij ją z kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasnokremową masę. W czasie ucierania powoli dolewaj stopioną czekoladę. Krem wymieszaj z likierem kawowym. Biszkopt rozwiń. Posmaruj 2/3 przygotowanego kremu. Ciasto ponownie zwiń. Posmaruj resztąkremu. Udekoruj startą czekoladą. Roladę włóż do lodówki na około 2 godzin.