Rolada z likierem kawowym

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą jasnokremową masę. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, potem wymieszajz mąką ziemniaczaną. Małymi porcjami domieszaj do utartych żółtek na przemian z porcjami piany z białek. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką. Następnie rozsmaruj je na przykrytej pergaminem dużej blasze. Wstaw dopiekarnika rozgrzanego do temp. 180 °C. Piecz około 20 minut. 
2. Od razu po upieczeniu biszkopt przełóż na ściereczkę, usuń pergamin. Ciasto zwiń razem ze ściereczką. Rulon odłóż do wystudzenia. 
3. Przygotuj krem: czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miseczki. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą i poczekaj, aż czekolada się stopi. Zdejmij ją z kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasnokremową masę. W czasie ucierania powoli dolewaj stopioną czekoladę. Krem wymieszaj z likierem kawowym. Biszkopt rozwiń. Posmaruj 2/3 przygotowanego kremu. Ciasto ponownie zwiń. Posmaruj resztąkremu. Udekoruj startą czekoladą. Roladę włóż do lodówki na około 2 godzin.

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas