Rolada z morelami
Nie masz pomysłu na deser? Zrób roladę z morelami. Smakuje doskonale. Gdy chcesz podać ją dzieciom, odradzamy nasączanie ciasta kawą.

Składniki:
Na spód:
- 5 dag herbatników migdałowych (Amaretti)
- 8 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dag mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 8 dag drobnego cukru
Na krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka żelatyny
- 25 dag serka mascarpone
- 4 dag cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 20 ml likieru migdałowego
- 10 dag moreli
Na wykończenie:
- 40 ml mocnej kawy
- 2 dag kakao do posypania rolady
- herbatniki migdałowe do udekorowania
Przygotowanie:
1. Herbatniki rozkruszyć i wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą. Jajka ubić z cukrem na sztywną, gęstą pianę. Delikatnie wmieszać mąki i proszek. Gotowe ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. Upieczony placek wyjąć z blachy i przestudzić. Przełożyć na czystą ściereczkę, spodem z papierem do góry. Ostrożnie oderwać papier od ciasta.
2. Połowę śmietany zagotować, zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Resztę śmietany ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym oraz likierem migdałowym. Dodać ubitą śmietanę i rozpuszczoną żelatynę. Spód skropić kawą. Rozsmarować krem i poukładać na nim kawałki moreli. Zwinąć, pomagając sobie ściereczką. Włożyć do lodówki, aż stężeje. Posypać roladę kakao, poporcjować i udekorować herbatnikami.