Reklama

Reklama

Rolada z wanilią

Takie pyszności uwielbia każdy, nie tylko w święta!

Składniki na ciasto

  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 5 dag startej gorzkiej czekolady
  • łyżka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 30 dag słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki cukru
  • 25 dag mascarpone
  • 4 krople aromatu z wanilii
  • 2 szklanki mlecznej polewy

Białka jajek ubij, pod koniec dodaj cukier i po jednym żółtku, wlej olej i miksuj na niskich obrotach.

Reklama

Mąkę połącz z kakao, proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Dodawaj partiami do białek. Mieszaj do momentu połączenia się składników.

Ciasto wlej na wyłożoną papierem formę (39x35 cm). Wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180°C przez 15 minut.

Po upieczeniu biszkopt odwróć, zdejmij  papier i przełóż na ściereczkę. Zwiń.  

W tym czasie przygotuj krem. Śmietankę ubij, dodaj cukier i aromat waniliowy. Mieszaj, aż składniki się połączą. Mascarpone zmiksuj, dodaj bitą śmietanę  i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Biszkopt rozwiń, posmaruj kremem, kładąc większą ilość na początku, zmniejszając ją pod koniec. Ciasto z kremem zroluj. Wierzch posmaruj gęstą polewą czekoladową i wstaw do lodówki.


Dowiedz się więcej na temat: rolada

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje