Rolada z wanilią

Takie pyszności uwielbia każdy, nie tylko w święta!

Jest pyszna!
Jest pyszna! 123RF/PICSEL

Białka jajek ubij, pod koniec dodaj cukier i po jednym żółtku, wlej olej i miksuj na niskich obrotach.

Mąkę połącz z kakao, proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Dodawaj partiami do białek. Mieszaj do momentu połączenia się składników.

Ciasto wlej na wyłożoną papierem formę (39x35 cm). Wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180°C przez 15 minut.

Po upieczeniu biszkopt odwróć, zdejmij  papier i przełóż na ściereczkę. Zwiń.  

W tym czasie przygotuj krem. Śmietankę ubij, dodaj cukier i aromat waniliowy. Mieszaj, aż składniki się połączą. Mascarpone zmiksuj, dodaj bitą śmietanę  i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Biszkopt rozwiń, posmaruj kremem, kładąc większą ilość na początku, zmniejszając ją pod koniec. Ciasto z kremem zroluj. Wierzch posmaruj gęstą polewą czekoladową i wstaw do lodówki.

Ciasto czeskieInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas