Rolada ze śliwką

Połącz mięso z owocami!

Kurczak doskonale komponuje się z owocami o lekko kwaskowym smaku
Kurczak doskonale komponuje się z owocami o lekko kwaskowym smaku 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 2 łyżki masła
  • sałata
  • listki bazylii
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

1. Masło rozgrzej na patelni, podduś pokrojone w paski śliwki. Piersi natnij wzdłuż, ale nie do końca, tak aby powstał duży kotlet. Delikatnie rozbij tłuczkiem. Mięso posyp solą i pieprzem. Na mięsie ułóż farsz, mocno zwiń roladę, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Tak samo zrób z drugą piersią.

2. Roladki ułóż na folii spożywczej i mocno zwiń, skręcając końce (tak jak pakuje się cukierki) i zakręcając nitką. Gotuj we wrzącej wodzie 20 minut. Wyjmij, odpakuj, pokrój w plastry. Roladę możesz też upiec w żaroodpornym naczyniu z dodatkiem łyżki oleju i kilku łyżek wody.

3. Rolada może być przystawką oraz doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Udekoruj bazylią.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas