Reklama

Reklama

Roladki indycze z jesiennymi owocami

Proste do przygotowania i wyjątkowo smaczne danie. Kwaśna żurawina świetnie komponuje się z mięsem indyka.

Czas przyrządzenia: ok. 50 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 sznycle z piersi indyka
  • po 2 jabłka i gruszki
  • 1 garść świeżej żurawiny
  • 1 cebula
  • olej
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • mielona słodka papryka
  • majeranek

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Odłóż. Umyj dokładnie jabłka i gruszki. Jeśli chcesz, owoce możesz obrać ze skórki. Pokrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a potem posiekaj w kostkę. Opłucz garść żurawiny.

Reklama

2. Obraną cebulę poszatkuj, zeszklij krótko na łyżce oleju. Zdejmij z ognia, wymieszaj razem z pokrojonymi wcześniej jabłkami, gruszkami oraz żurawiną. Farsz dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.

3. Na każdym płacie mięsa rozłóż część farszu (resztę odłóż do sosu). Zwiń roladki. Obwiąż je bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. Obsmaż szybko na oleju.

4. Roladki przełóż do rondla, podlej szklanką wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Dodaj resztę doprawionych owoców. Duś jeszcze 15 min. Powstały sos zapraw śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Warto wiedzieć

Świeżą żurawinę możesz przechowywać  w lodówce nawet 2-3 miesiące. Nie zepsuje się, bo zawiera naturalne konserwanty. Zamrożone owoce stracą jędrność, ale zachowają smak przez wiele miesięcy.


Dowiedz się więcej na temat: rolady mięsne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje