Roladki schabowe z pieczarkami
Przepis nadesłała Wiola.
Składniki:
- 3 plastry schabu bez kości,
- musztarda,
- chrzan tarty, sól, pieprz,
- 30 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- olej,
- kwaśna śmietana 18%,
- 10 dag żółtego sera,
- garść pietruszki,
- 2 kieliszki czerwonego wina (u mnie troszkę mniej)
Przygotowanie:
Rozbijamy schaby na jak najcieńsze plastry. Następnie solimy i pieprzymy je. Jedną stronę (wewnętrzną) smarujemy musztardą oraz chrzanem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na to wrzucamy pokrojone w małą kostkę pieczarki. Smażymy je, aż woda wyparuje. Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy się cebula zeszkli, zdejmujemy patelnię z gazu i doprawiamy. Gdy całość lekko przestygnie dodajemy starty żółty ser oraz posiekaną pietruszkę. Taką masą nadziewamy schaby, po czym zwijamy w kształt roladki i zwijamy .Użyłam "wykałaczek" metalowych do spięcia rolad. Następnie smażymy roladki na oleju, aż się przyrumienią z każdej strony. Następnie podlewamy je czerwonym winem i dusimy ok. 1,5 h. Gdy dużo płynu wyparuje, można podlać roladki bulionem. Gdy mięso będzie już miękkie, do sosu dodajemy parę łyżek kwaśnej śmietany.