Roladki schabowe z pieczarkami

Przepis nadesłała Wiola.

article cover
INTERIA.PL

Składniki:

- 3 plastry schabu bez kości,

- musztarda,

- chrzan tarty, sól, pieprz,

- 30 dag pieczarek,

- 1 cebula,

- olej,

- kwaśna śmietana 18%,

- 10 dag żółtego sera,

- garść pietruszki,

- 2 kieliszki czerwonego wina (u mnie troszkę mniej)

Przygotowanie:

Rozbijamy schaby na jak najcieńsze plastry. Następnie solimy i pieprzymy je. Jedną stronę (wewnętrzną) smarujemy musztardą oraz chrzanem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na to wrzucamy pokrojone w małą kostkę pieczarki. Smażymy je, aż woda wyparuje. Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy się cebula zeszkli, zdejmujemy patelnię z gazu i doprawiamy. Gdy całość lekko przestygnie dodajemy starty żółty ser oraz posiekaną pietruszkę. Taką masą nadziewamy schaby, po czym zwijamy w kształt roladki i zwijamy .Użyłam "wykałaczek" metalowych do spięcia rolad. Następnie smażymy roladki na oleju, aż się przyrumienią z każdej strony. Następnie podlewamy je czerwonym winem i dusimy ok. 1,5 h. Gdy dużo płynu wyparuje, można podlać roladki bulionem. Gdy mięso będzie już miękkie, do sosu dodajemy parę łyżek kwaśnej śmietany.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas