Roladki wieprzowe ze śliwkami i puree selerowo-ziemniaczanym
Propozycja doskonałego obiadu na letnie dni.
- 600 g ziemniaków
- 800 g selera
- sól
- 2 gałązki majeranku
- 400 g cienko pokrojonych kotletów wieprzowych
- pieprz
- 450 g małych śliwek
- 12 plastrów bekonu
- gałązka rozmarynu
- 2-3 łyżki oleju
- łyżeczka bulionu instant
- pół łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g masłaPrzygotowanie:
Ziemniaki i selera obrać i pokroić na małe kawałki. Gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Majeranek drobno pokroić. Kotlety lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Śliwki wypestkować, zawinąć w mięso i boczek, spiąć wykałaczką. Pozostałe śliwki drobno pokroić. Z rozmarynu oberwać listki. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć roladki. Do pozostałego na patelni tłuszczu wsypać pokrojone śliwki i listki rozmarynu. Przesmażyć. Zalać 400 ml wody. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ugotowane warzywa odcedzić i odparować, dodać masło i ubić. Doprawić pieprzem. Roladki podawać z sosem i puree. Dekorować świeżymi ziołami.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 2470 kJ/590 kcal