Roladki wołowe
Roladki wołowe związuj specjalną nitką do mięs. Nie używaj zwykłego sznurka.

Składniki
- 1 kg udźca lub łopatki wołowej
- pieprz
- 10 dag serka mielonego
- papryka
- 2 czerwone cebule
- 10 dag pomidorów suszonych
- łyżka masła klarowanego
- papryczka chili
- 2 suszone
- podgrzybki
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- łyżeczka musztardy
- sól
- 1-2 łyżeczki mąki
- ziemniaczanej
4 osób
Sposób przygotowania
1. Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Posyp pieprzem i posmaruj serkiem. Paprykę i jedną cebulę pokrój w paski i ułóż na mięsie. Dodaj pomidory suszone, pokrojone w paski. Całość mocno zwiń i obwiąż nitką lub zepnij wykałaczkami. 2. Rozgrzej masło klarowane, podsmaż zrazy. Przełóż je do garnka z drobno posiekaną cebulą, papryczką chili, grzybami i czosnkiem. Dodaj listek laurowy. 3. Zalej gorącą wodą i gotuj ok. 2 godzin. Pod koniec gotowania dodaj musztardę i posól. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie.