Reklama

Reklama

Roladki z boczkiem

Ta odmieniona wersja gołąbków z pewnością wam posmakuje!

Składniki

  • 12 liści kapusty
  • 40 dag mięsa z królika lub kurczaka
  • 20 dag chudego wędzonego boczku
  • 1 torebka ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone zioła: majeranek, lubczyk, oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej

Składniki - sos

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania

1. Gołąbki: ryż ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Osącz, ostudź. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju, przestudź. Mięso umyj, osusz. Razem z boczkiem przepuść przez maszynkę do mielenia. Wymieszaj z ryżem i cebulą. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i po czubatej łyżeczce ziół. Wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem. Rękoma wyrób masę. Bulion zagotuj. 

2. Liście kapusty umyj, włóż na 2 minuty do posolonego wrzątku. Osącz, osusz, przestudź i zetnij grube środki. Na liściach rozłóż farsz mięsno-ryżowy. Zwiń, formując gołąbki, ew. zwiąż je bawełnianą nitką. Gołąbki ułóż w garnku, zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 50 minut. 

3. Sos: cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Dołóż pomidory. Przypraw solą, pieprzem i cukrem, duś ok. 5 minut. Ugotowane gołąbki wyjmij z wywaru. Do pomidorów wlej szklankę wywaru. Zmiksuj. Sosem polej gołąbki, posyp natką. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje