Roladki z boczkiem
Ta odmieniona wersja gołąbków z pewnością wam posmakuje!

Składniki
- 12 liści kapusty
- 40 dag mięsa z królika lub kurczaka
- 20 dag chudego wędzonego boczku
- 1 torebka ryżu
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- suszone zioła: majeranek, lubczyk, oregano
- sól
- pieprz
- olej
- sos
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób przygotowania
1. Gołąbki: ryż ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Osącz, ostudź. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju, przestudź. Mięso umyj, osusz. Razem z boczkiem przepuść przez maszynkę do mielenia. Wymieszaj z ryżem i cebulą. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i po czubatej łyżeczce ziół. Wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem. Rękoma wyrób masę. Bulion zagotuj. 2. Liście kapusty umyj, włóż na 2 minuty do posolonego wrzątku. Osącz, osusz, przestudź i zetnij grube środki. Na liściach rozłóż farsz mięsno-ryżowy. Zwiń, formując gołąbki, ew. zwiąż je bawełnianą nitką. Gołąbki ułóż w garnku, zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 50 minut. 3. Sos: cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Dołóż pomidory. Przypraw solą, pieprzem i cukrem, duś ok. 5 minut. Ugotowane gołąbki wyjmij z wywaru. Do pomidorów wlej szklankę wywaru. Zmiksuj. Sosem polej gołąbki, posyp natką.